Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac VIDEO: Vatrene lopte iz svemira snimljene iznad Kragujevca
 
 

VIDEO: Vatrene lopte iz svemira snimljene iznad Kragujevca

vatrene lopteIznad centra Kragujevca, sinoć oko 18.30 sati, građani su na nebu videli svetleće kugle. Neobičnu pojavu snimio je amaterskom video kamerom Marko Protić sa terase svog stana. On tvrdi da je njegov otac Boško prvi primetio jednu kuglu na večernjem nebu. - Mislili smo da je u pitanju meteor, jer je ta kugla za sobom ostavljala svetleći trag. Međutim, nije pala na zemlju, nego je nastavila da se kreće horizontalno - priča Marko Protić. Protić navodi da su se za njom su se pojavile i druge, pa  kaže da je pomislio da su u pitanju helikopteri.

- Ali kada su dve počele da se mimoilaze, veoma blizu, ostali smo zbunjeni. Videli smo ukupno šest takvih objekata i voleo bih da znam o čemu je reč - kaže on. On tvrdi da je snimak autentičan i da nije menjan ili dorađivan na bilo koji način.

- Prvi objekat koji se pojavio nisam snimio. Moj otac i ja smo sedeli na terasi i pili kafu, gledali ga, a onda su se pojavili drugi. Tada sam uzeo kameru i krenuo da snimam - priča Protić.

NASA: Obratite pažnju na vatrene lopte

Vatrene lopte nad Kragujevcom neodoljivo podsećaju na nebesku pojavu koju svakog februara uoče žitelji Severne Amerike.

Februarske vatrene lopte, termin koji opisuje meteore koji se svake godine tokom tog meseca na nebu iznad SAD javljaju kao sjajniji od Venere, ove godine nisu brojnije nego što je uobičajeno, ali stručnjaci tvrde da su im izgled i putanje čudni. Zato je Nasa ove godine zamolila posmatrače neba da posebno obrate pažnju na ovu pojavu.

- Ove vatrene kugle su izuzetno spore. One pogađaju vrh atmosfere brzinom manjom od 15 kilometara u sekundi, naglo usporavaju i raspadnu se na pedesetak kilometara od površine Zemlje - kaže Piter Braun, stručnjak za meteore i profesor fizike sa Univerziteta zapadnog Ontarija.

Njegov kolega Bil Kuk iz Nase kaže da su tokom februara "velike stene iz svemira pogodile Zemljinu atmosferu".

- Ove vatrene lopte dolaze iz pojasa asteroida, dela Sunčevog sistema između orbita Marsa i Jupitera - kaže Kuk.

Objekti leteli u atmosferi

Doktor za naučnu oblast astrofizike na kragujevačkom Prirodno matematičkom fakultetu Saša Simić pregledao je snimak.

- To nisu planete, nisu komete, a ni meteori. Često ljudi dođu u zabunu kada vide satelite, jer oni mogu da se na nebu primete kao tačkice, a onda odjednom jedna od njih zasija. To je zbog svetlosti koja se odbija od solarnih panela i čest je slučaj da se to desi sa satelitima za telefoniju. Nije reč ni o avionima, niti o helikopterima, jer oni često emituju svetlost, ali sasvim drugačiju od ove. Sigurno je samo to da su ovi objekti leteli u atmosferi - kaže Simić.

VIDEO > Snimak koji je načinio Marko Protić iz Kragujevca:


Izvor: Blic


Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');