Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Institucije ne reaguju na dokaze građevinaca
 
 

Institucije ne reaguju na dokaze građevinaca

ratko mitrovicRadnici privatizovanog građevinskog preduzeća „Ratko Mitrović“ danas će nastaviti protest ispred upravne zgrade u centru Kragujevca, potvrdili su Danasu sindikalni predstavnici firme. Još jednom ćemo javnosti predočiti kako je došlo do stečaja, kao i kome smo se sve obraćali pokušavajući da sprečimo pokretanje tog postupka - navodi se u saopštenju sindikata koji je na današnji protest zaposlenih pozvao sve radnike i penzionere tog preduzeća, sadašnje i bivše građevince kojima firma duguje za zarade, kao i preduzeća koja su sarađivala sa „Ratkom Mitrovićem“ ali taj aranžman nisu uspela da naplate.

Građevinci, međutim, pre svega traže da se pokrene istraga protiv vlasnika firme Dragoljuba Pantića, zbog, kako tvrde, malverzacija u poslovanju „Ratka Mitrovića“, a dokumentaciju o tome predali su na više adresa. Do juče su čekali da im se obrati neko od nadležnih državnih organa i funkcionera, od kojih su minulih dana tražili podršku u rešavanju zahteva i pokretanje istrage o sumnjivim poslovnim transakcijama vlasnika „Ratka Mitrovića“. To se nije dogodilo i radnici su najavili novo okupljanje ali i radikalizaciju protesta.

- Obratili smo se svima za koje smatramo da su nadležni za rešavanje naših problema, počev od čelnika lokalne samouprave, preko policije do predsednika države. Niko, osim Policijske uprave, ništa do sada nije preduzeo, s time što nam se čini da su i policiji vezane ruke, jer i oni nezvanično, naravno, kažu da bi „džaba hapsili Pantića, kad sistem, pre svega pravosuđe, uopšte ne funkcioniše“ - kaže za naš list predsednik Sindikata u „Ratku Mitroviću“ Predrag Radović, koji je i predao deo dokumentacije preduzeća, iz koje se, prema njegovim rečima, nedvosmisleno vidi da je u poslovanju firme bilo brojnih nezakonitosti.

Podsetimo, nekada uspešno građevinsko preduzeće „Ratko Mitrović“ privatizovano je sredinom 2007. kada ga je, na aukciji, kupio Dragoljub Pantić, vlasnik privatne kragujevačke firme Neimar. Nepunih pet godina kasnije „Ratko Mitrović“ je propala firma, a radnici optužuju Pantića da je „isisao“ kapital i svesno izazvao stečaj, kako bi se oslobodio dugova i zaposlenih.

Uprkos obećanjima iz Neomara, Pantić minulih dana nije hteo da se odazove pozivima našeg lista da prokomentariše optužbe radnika. Oglasio se, ipak, u lokalnim „Kragujevačkim novinama“ i za stečaj preduzeća okrivio krizu u građevinarstvu. On tvrdi da je poslovanje firme bilo legalno i da je radnicima nudio posao, koji su „svi do jednoga odbili“. Radnici tvrde da Pantićevu ponudu da pređu u preduzeće „Neimar 1985“ iz Uba, čiji je vlasnik izvesni Branko Ilić, nisu prihvatili, jer znaju da im rad u toj firmi ne bi bio plaćen i da bi se ponovo našli na ulici.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');