Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Grad sa najmanje prekršaja i udesa
 
 

Grad sa najmanje prekršaja i udesa

ulice kragujevcaBroj saobraćajnih prekršaja i prijava protiv vozača, u Kragujevcu je manji za trećinu u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci. Mali broj novopečenih vozača se, posle završene obuke, retko pridržava novostečenih znanja. Zadatak instruktora je da, na vreme, ukažu na opasnost od nepoštovanja saobraćajnih pravila i eventualne posledice. Mikan Tasić, instruktor u auto-školi, kaže da je vrlo bitno da svaki budući vozač shvati ozbljinost onoga što instruktor tokom obuke govori i da joj na isti način pristupi, kao i da se kasnije, tokom vožnje, strogo pridržava svih pravila.

"Poštujem sva pravila, ali tokom vožnje povremeno nailazim na manje nepravilnosti. Tu je i instruktor, pa skrene pažnju na neke propuste", kaže budući vozač Andrija Živanović.

Od januara do aprila, na kragujevačkim ulicama zabeleženio je 29 odsto manje saobraćajnih nezgoda, nego u istom periodu prošle godine. U udesima je povređeno, čak stotinu lica manje nego 2011. godine. Manje je bilo i prigovora podnetnih na prijave protiv nesavesnih vozača.

Niz preventivnih akcija, koje je Saobraćajna policija sprovela u Kragujevcu u proteklom periodu, počele su da daju rezultate.

"Najvažnije je da se u to svi uključimo, u smislu da poboljšamo i uslove za odvijanje saobraćaja, ali i da damo svoj doprinos pozitivnim ponašanjem u saobraćaju", ističe načelnik Saobraćajne policije u Kragujevcu Slobodan Đorić.

Vozači najčeće plaćaju kazne zbog prekoračenja brzine, vožnje bez sigurnosnih pojaseva ili prolaska kroz crveno. Suština kazne nije u naplati, već u edukaciji vozača, dodaju u policiji.

Ne treba zaboraviti ni pešake, kod kojih još uvek postoji navika prelaska ulice van pešačkih prelaza. Manje se govori o opasnosti, a više od kazni koja bi tom prilikom mogla da bude naplaćena.

Starijim vozačima može zvučati apsurdno, ali stučnjaci poručuju da bez obzira na iskustvo, uvek treba biti spreman na greške i nesmotrenosti drugih učesnika u saobraćaju. Povremeno proverite da li ste zaboravili saobraćajne propise i pokažite da posedujete saobraćajnu kulturu, poručuju stručnjaci.

Tekst preuzet sa sajta www.rts.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži