Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Inspektori zatvorili klubove i pozorište
 
 

Inspektori zatvorili klubove i pozorište

kaficKragujevački protivpožarni inspektori u poslednje tri godine trajno su zatvorili dva noćna kluba – „Garaž“, u zgradi bioskopa „Pionir“ i „VIP“ na desetom spratu Gradskog doma, u strogom centru grada. Bioskop „Pionir“ je renoviran, i tada je zatvoren drugi izlaz, pa je „Garaž“ već sutra po rešenju inspektora prestao da radi, ali daleko teže je bilo da se zatvori jedan od najrizičnijih objekata na vrhu Gradskog doma, zgradi u kojoj, iako ima deset spratova, nema protivpožarnog stepeništa.

Nepoznati zakupci

- „VIP“ je tada bio u vlasništvu „Zastava vozila“, ali je iznajmljen drugim pravnim licima, koja su se menjala i teško je bilo ući im u trag. Podnosili smo i prekršajne prijave i rešenja o zabrani rada. Sama činjenica da je na desetom spratu možda i nije bila toliko rizična, već je pretila opasnost da zbog mogućeg izbijanja požara na nižim spratovima dođe do prave tragedije. U tom objektu su i samoposluga, poslovne prostorije, Privredna komora, biblioteka, a evakuacija sa viših spratova skoro bi bila nemoguća – kaže Bojan Tomić, načelnik Uprave za vanredne situacije.

Za tri dana nađeno 230 prekršaja

Prema Tomićevim rečima, od ponedeljka je u sedam opština Šumadije na terenu 14 protivpožarnih inspektora. Za razliku od nekadašnjih kontrola, ovog puta, prema rečima Tomića, prijem inspektora je daleko bolji i izražena je spremnost vlasnika i zakupaca da pokažu sve što je u vezi sa protivpožarnom zaštitom. Za samo tri dana izrečeno je 230 preventivnih mera. Najveći problem su lokali, koji nemaju ustaljeno radno vreme.

- Česte su promene zakupaca lokala, promena elektroinstalacija i dekora, a najveći je problem promena namene lokala – kaže Tomić i dodaje da inspektori insistiraju da za svaku promenu na elektroinstalacijama rade uz dokumentaciju legalnih institucija.

Pozorište bez publike

Pozorište „Zoran Radmilović“ u Zaječaru privremeno će biti zatvoren za publiku zbog neadekvatne protivpožarne zaštite. U toku je krovna rekonstrukcija, a u planu je i zamena elektroinstalacija.

- Pre nekoliko meseci, kada smo planirali radove, pozvali smo protivpožarnu inspekciju, oni su nam tada dali rok od 60 do 120 dana da rešimo taj problem. Zbog poslednjih dešavanja, inspekcija je ponovo došla i izrekla nam je zabranu rada sa publikom dok se ne uklone nepravilnosti – kaže upravnik pozorišta Vladimir Đuričić, dodajući da zabrana ne važi za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i probe.

Sada je neophodno da zaječarski teatar dobije vodenu zavesu, da uvede sistem za protivpožarnu uzbunu, da se sredi gromobranska mreža i kompletna elektroinstalacija na sceni. Dok se ovi uslovi ne ispune, predstave će biti postavljene na sceni novootvorenog Doma kulture u naselju Kotlujevac, gde će se najverovatnije održati i ovogodišnji festival dečjih predstava, od 23. do 27. aprila.

Izvor: Pravda

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži