Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Velika ušteda sa malim ventilima
 
 

Velika ušteda sa malim ventilima

marko sKragujevački student Marko Stjepić 19. aprila predstavlja Srbiju na evropskom takmičenju iz termomehanike u Temišvaru. U mnogome kaskamo za svetom, ali ima i onih segmenata gde ne bismo morali da budemo baš na začelju. Pogotovo kad su nam neka rešenja nadohvat ruke, a mi ih, najčešće iz nemarnosti, ne koristimo. Ili ih, bar, ne upotrebljavamo u onoj meri u kojoj bismo mogli.

Tako je i sa energijom. Nemamo je dovoljno, a rasipamo je i uvozimo, kaže Marko Stjepić, student kragujevačkog Fakulteta inženjerskih nauka, koji je u svom nagrađenom radu „Ušteda energije uz pomoć termoregulacionih ventila“ pokazao da se na jednostavan način, bez mnogo ulaganja, možemo grejati efikasnije i – jeftinije.

– Reč je o mom završnom radu na osnovnim studijama, u kojem sam pokazao da se uz upotrebu termoregulacionih ventila, koji se lako mogu ugraditi na radijatore, može uštedeti 30 odsto energije. Stvar je posve praktična i korisna, jer ugradnja tih ventila u stanu koji, recimo, ima 80 kvadrata košta svega oko 150 evra. Ušteda je velika, budući da bi se ta mala investicija, imajući u vidu cenu grejanja, isplatila za gotovo jednu grejnu sezonu – objašnjava naš sagovornik.

Izvor:Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');