Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Useljenje u Dom Vojske krajem leta
 
 

Useljenje u Dom Vojske krajem leta

dom vojskeNakon desetogodišnjeg podstanarskog potucanja širom grada, Filološko-umetnički fakultete (FILUM) u Kragujevcu uskoro će, ako je suditi prema poslednjim zvaničnim najavama, rešiti najveći deo svojih prostornih problema. Kragujevački FILUM, najmlađa visokoobrazovna ustanova ovdašnjeg univerziteta, od osnivanja 2002. godine nema sopstvenu zgradu, već oko 1.600 studenata i 200 zaposlenih, od čega 170 profesora i asistenata, nastavne i druge aktivnosti organizuju na sedam lokacija u gradu. Iz Rektorata Univerziteta poslednjih dana, međutim, stižu oficijelne najave da podstanarskim nedaćama FILUMA-a uskoro dolazi kraj.

U Rektoratu saopštavaju da se uspešno privode kraju višemesečni pregovori sa Ministarstvom odbrane o tome da se Dom Vojske u centru grada, jedan od najlepših objekata te vrste u Srbiji (okružen sportskim terenima, bazenom, letnjom baštom i dugim sadržajima) ustupi FILUM-u na korišćenje. Ministarstvo odbrane će, prema informaciji iz Rektorata, Dom Vojske FILUM-u ustupiti uz plaćanje određene godišnje nadoknade. Ugovor između Ministarstva odbrane i Univerziteta u Kragujevcu o ustupanju Doma Vojske FILUM-u uz godišnju kiriju, koja će naknadno biti definisana, trebalo bi, tvrde u univerzitetskim krugovima, da bude potpisan do kraja ovog meseca. Preliminarno je već dogovoreno da Ministarstvo odbrane, Dom Vojske FILUM-u ustupi na rok od 10 godina, nakon čega će se, kako se ovde očekuje, FILUM trajno useliti u objekte Kneževog arsenala (nekadašnji Vojno-tehnički zavod), za čiju su rekonstrukciji gradska uprava i rukovodstvo Univerziteta već zatražili novac od odgovarajućih fondova EU. Knežev arsenal je i za evropske prilike redak primer očuvane industrijske arhitekture i baštine iz 19. i s početka 20. veka, u kojem je prošlog leta sniman i međunarodni serijal o gradnji najslavnijeg i najtragičnijeg putničkog broda na svetu - Titanika.

Do očekivane rekonstrukcije Kneževog arsenala, studenti tri odseka FILUM-a (filološkog, muzičkog i primenjene umetnosti) i zaposleni na tom fakultetu nastavne i ostale aktivnosti (koncerti, izložbe i druge sve brojnije manifestacije) organizovaće u Domu Vojske, u koji će se useliti najverovatnije krajem leta ili početkom jeseni, to jest nakon njegove rekonstrukcije i adaptacije za potrebe visokoškolske ustanove.

U Dekanatu FILUM-a kažu da je informacija o skorašnjem okončanju pregovora o ustupanju Doma Vojske tom fakultetu odlična vest. Dom Vojske, kažu u rukovodstvu FILUM-a, ima oko 3.500 kvadratnih metara, od čega svih 3.000 kvadrata može da se iskoristi za potrebe fakulteta.

Nisu nezadovoljni ni u rukovodstvu grada, koje godinama unazad, zajedno sa Univerzitetom, nastoji da reši ovaj probleme. Čelnici Kragujevca tvrde da je ustupanje Doma Vojske dobro kako za tu ustanovu i Univerzitet, tako i za grad.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');