Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Sem motora i menjača, ceo Fijat naš
 
 

Sem motora i menjača, ceo Fijat naš

fasMotor i menjač biće jedini delovi iz uvoza za novi model “fijat 500L” koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Svi ostali delovi biće izrađivani u Srbiji. U nekadašnjoj kasarni Grošnica, koja kao i fabrika Fijat automobili Srbija ima status slobodne carinske zone, četiri kompanije koje su među glavnim Fijatovim dobavljačima završile su svoje proizvodne hale.

"U četiri hale je instalirana i oprema i sve je gotovo za početak proizvodnje. Na matičnu lokaciju fabrike automobila došle su još tri velike firme koje prave delove za prvu ugradnju, a dolazak su najavile još tri. Prema ugovoru koji je Fijat potpisao sa državom, 80 odsto delova za novi model automobila treba da se pravi u Srbiji", kaže Nebojša Zdravković, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca. Poslovna politika Fijata je da svi proizvođači vitalnih delova budu u krugu od par kilometara.

"U krugu Fijata su locirane dve fabrike grupacije Manjeti i Džonson kontrols. U industrijskoj zoni Grošnica su Sigip, Džonson kontrols, HTL i Promo magneto", kaže Nebojša Ćirić, ministar ekonomije.Firma Gomma line iz Kragujevca jedna je od onih koje prave delove za ugradnju u novi model. Posle testiranja koja su trajala više od 18 meseci, ova firma je već isporučila 10.000 delova.

"Mi pravimo deo koji se ugrađuje u vrata svih Fijatovih vozila. Naše proizvode za Fijat plasiramo preko SIGIP-a. Sve što uradimo mora da bude ekstra kvaliteta jer u suprotnom sledi raskid ugovora", kaže Nenad Cvetković, direktor firme Gomma line.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');