Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Očekuje se okončanje agonije građevinara
 
 

Očekuje se okončanje agonije građevinara

ratko mitrovic strajkAgonija pobunjenih radnika kragujevačkog „Ratka Mitrovića“, koji štrajkuju glađu od 11. aprila, zahtevajući isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža za oko dve i po godine, mogla bi danas da se okonča, jer je gradska uprava zakazala sastanak sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljaljićem, rekli su Danasu u štrajkačkom odboru. Oni očekuju da se ministar sastane i sa bivšim poslovodstvom firme koja je u međuvremenu otišla u stečaj.

Ukoliko na sastanku u Ministarstvu rada i socijalne politike bude postignut dogovor, to bi sprečilo dalje pogoršanje već teško ugroženog zdravlja štrajkača koje vozila ovdašnje hitne pomoći sve učestalije prebacuju u Urgentni centar kragujevačkog KC, odakle se, na sopstvenu inicijativu, vraćaju u firmu i nastavljaju protest gladovanjem.

- Gradska uprava i Ministarstvo rada i socijalne politike intenzivno traže rešenje za problem radnika „Ratka Mitrovića“. Mada odluka još nije do kraja usaglašena, postoji ideja da se zaostale plate radnicima „Ratka Mitrovića“ delom isplate iz Fonda solidarnosti, a delom od potraživanja koja vlasnik preduzeća Dragoljub Pantić ima prema gradu i Fijatu. Zaostale zarade radnicima u protestu mogu da se isplate sa nekih osam miliona dinara, pri čemu bi polovina bila obezbeđena iz Fond solidarnosti, a druga polovina iz Pantićevih potraživanja - rekao je za naš list Vlada Vučković, član Gradskog veća za privredu i privatizaciju koji je prethodna dva dana razgovarao sa štrajkačima. Vučković kaže da će doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje radnicima „Ratka Mitrovića“, najvećim delom, biti uplaćeni iz stečajne mase firme, u kojoj je stečajni postupak pokrenut 19. marta.

U kragujevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da rok za prijavljivanje radnika „Ratka Mitrovića“ na evidenciju NSZ traje 30 dana, te da je najveći broj građevinaca to već i učinio, čime su stekli uslov da im se već ovog meseca isplate nadoknade koje preko te službe primaju oni čije su firme u stečaju.

- Radnici „Ratka Mitrovića“ koji su na evidenciji NSZ primaće nadoknade koje iznose 50 odsto od njihove prosečne plate, s time što one ne mogu da budu manje od 80 odsto od minimalne zarade u Srbiji, koja je sada nešto veća od 20.000 dinara. Kad se od te sume odbiju porezi i doprinosi, nadoknade će dostići oko 13.000 dinara mesečno - kaže za naš list direktorka filijale NSZ u Kragujevcu Ljiljana Petrović, napominjući da radnici na evidenciju NSZ mogu da se prijave i nakon roka od 30 dana, ali da time gube pravo na nadoknade koje im pripadaju od 20. marta, to jest odmah posle pokretanja stečajnog postupka.

Predsednik Sindikata u „Ratku Mitroviću“ Predrag Radović kaže da su radnici spremni da prekinu protest pod uslovom da od nadležnih dobiju čvrste garancije da će najavljeni dogovor o isplati zaostalih zarada i povezivanju radnog staža biti dosledno realizovan.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');