Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Garaža i novi trg uskoro
 
 

Garaža i novi trg uskoro

podzemna garazaDirekcija za urbanizam završila je nedavno projektovanje podzemne garaže i novog trga. Garaža će biti građena savremenim materijalima i imaće više od 400 mesta, dok će trg biti uredjen u skladu sa savremenim svetskim trendovima, bez dodatne gradnje. Projektanski tim Direkcije za urbanizam u roku je završio posao projektovanja podzemne garaže i novog centralnog gradskog trga. Kada izgradnja bude okončana centar grada dobiće sasvim novi i moderniji izgled. U potpunosti će biti izmenjen i režim saobraćaja.

Prema projektu, biće izgradjena dva ulaza za vozila u podzemnu garažu. Jedan će biti kod zgrade "Bezistana" i primaće vozila koja dolaze iz pravca ulice Nikole Pašića, dok će se drugi nalaziti kod nekadašnjeg hotela „Dubrovnik''. Za pešake će biti izgradjen podzemni prolaz izmedju zgrade suda i Ureda.

Sama podzemna garaža biće najveći objekat ove vrste južno od Beograda i zauzimaće prostor od jednog i po hektara na potezu od Robne kuće do Hotela Kragujevac. Uz 405 mesta za parkiranje Kragujevčani će dobiti i novi centralni gradski trg.

Biće to najveći trg u Srbiji južno od Beograda, koji će biti povezan sa postojećom pešačkom zonom i dva skvera, kod zgrade suda i pošte. Kada ostave vozila u garaži vozači će na trg moći da izadju kroz neki od sedam projektovanih izlaza, dok će osmi biti veza sa postojećim podzemnim pasažom kod Robne kuće.

Posebno obeležje novom trgu davaće spomenik utemeljivaču moderne Srbije Knezu Milošu. Postament za spomenik projektovan je u dimenzijama od 6,5 puta 4,5 metra, što daje mogućnost da bude monumentalnih dimenzija i visine čak do 10 metara. Kako će izgladati obeležje zavisi od grada, koja treba da raspiše konkurs za izradu spomenika.

Oko spomenika nalaziće se kružna fontana, a oko nje pojas zelenila.

Preostali prostor trga ispuniće popločane površine za šetnju i klupe za odmor, a lepotu ambijenta upotpuniće vodene površine, koje neće biti klasične fontane, već takozvane vodene zavese.

U lokalnoj upravi kažu da su pregovori sa potencijalnim investitorima u toku.

Prvi predračuni u fazi projektovanja govorili su da će izgradnja garaže i trga koštati oko pet miliona evra, izuzimajući troškove izmeštanja instalacija koje se nalaze na ovom prostoru.

Proračuni su pokazali da bi investicija u podzemnu garažu mogla da bude isplativa za sedam i po godina.

Izvor: RTK

Komentari  

 
0 #1 Milanče 01-05-2012 10:07
Projekat je užasan i samo ljudi bez ukusa i bar malo smisla za ekologiju mogu da projektuju ovako nešto.A da ne govorim o članovima gradske vlade koji su ovo prihvatili.Sam pogled na njih odaje sliku ko su i kavi su.Ne oni nisu seljaci,oni su seljačine kojima ništa nije sveto i došli su u grad da se svete ovom gradu ze sve ono što su bili ignorisani od drugig u svom životu.
Citiraj | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži