Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Protest taksista u Kragujevcu
 
 

Protest taksista u Kragujevcu

taxi kgPredstavnici nekoliko taksi prevoznika u Kragujevcu protestovali su ispred gradske uprave tražeći povećanje cene taksi prevoza. Oni traže i energičniju akciju ukljanjanja sa ulica nelegalnih taksi-prevoznika. Negalni, odnosno "divlji" taksisti su im, kako kažu, nelojalna konkurencija zbog koje ne mogu sami da povećaju cenu prevoza, i podstiču sivu ekonomiju jer ne plaćaju 13.500 dinara na ime raznih obaveza državi, kao što plaćaju taksi-prevoznici u udruženju "Sitak".

Sa taksistima, koji su organizovali jednočasovni protest, razgovarali su u sali Skupštine grada član gradskog veća za komunalnu delatnost Zoran Jovanović, koji je obećao da će u roku od pet dana biti razmotren zahtev za određivanje nove najniže cene taksi prevoza, kao i načelnik komunalne inspekcije Dušan Župljanić, koji je govorio o radu na suzbijanju nelegalnih taksi-prevoznika.

U tom razgovoru, taksisti su više puta ponovili da gradsko veće, kada je prošle godine donelo odluku kojom se utvrđuje najniža cena taksi prevoza, nije dostavilo zvaničan dokument na osnovu kojih parametara i procedure su došli do cene za sva vozila, po kojoj je start 45 dinara, a kilometar 40 dinara.

"Tom odlukom dozvoljava nam se da povećamo cenu taksi prevoza, ali mi to ne možemo, jer taksisti koji nisu prijavljeni, a vi dobro znate o kome je reč, i sada voze jeftinije od nas", kazao je taksista Saša Marković.

On je izneo i podatke da u Kragujevcu postoji 733 taksi vozila, a da legitimacije ima 460 taksista.

Taksisti su izneli podatak da "svoja vozila u nelegalnom taksi prevozu imaju zaposleni u nekoliko državnih institucija, te i da se o tome godinama zna, ne preduzima ništa, iako je reč o sivoj ekonomiji i da oni stvaraju problem u radu prijavljenim taksistima".

Taksisti su ukazali i na niz drugih nezakonitih radnjih, poput toga "da je gradskom veću naloženo da odredi najnižu cenu taksi prevoza i da ona nije utvrđena propisanom procedurom, da su u taksi prevozu Kragujevca vozila sa registarskim oznakama iz drugih gradova, što nije po zakonu, kao i da nelegalni taksisti imaju rezervne tablice, pa kad im nadležni oduzmu jedne, oni odmah iz gepeka izvade druge, postave ih i dalje nesmetano voze".

Načelnik komunalne inspekcije Dušan Župljanić rekao je da je u prošloj godini oduzeto 58 tablica, kao i da je podneto oko 600 prekršajnih kazni po više osnova, odnosno protiv onih koji nisu imali taksi legitimaciju, dozvolu za obavljanje taksi prevoznika, nepoštovanje odluke gradskog veća o najnižoj ceni u prevozu.

"U zavisnosti od prekršaja, propisane su kazne u iznosu od 5.000 do 250.000 dinara", rekao je Župljanić i dodao da je od podnetih 600 prijava najviše bilo kazni u iznosu od 7.000 do 15.000 dinara.

On je dodao da u jednom broju slučajeva taksisti nisu pronađeni jer su imali fiktivne adrese, ali i da je bilo slučajeva zastarevanja, pa nisu novčano kažnjeni.

Taksi prevoznici udruženja "Sitak" najavili su protest za sedam dana, ponovo ispred gradske uprave.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');