Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Blokirali prostorije Šumadijskog okruga
 
 

Blokirali prostorije Šumadijskog okruga

centar za strna zitaZaposleni u Centru za strna žita, čija je višegodišnja finansijska agonija sve dublja, stupili su u novi štrajk, a juče iza podneva zaposeli su prostorije Šumadijskog okruga, iz kojih, poručuju, neće izaći dok se ne obnove pregovori sa nadležnima u Ministarstvu prosvete i nauke o statusu i načinu rešavanja poslovnih nedaća te ustanove.

Iz prostorija okruga nećemo da izađemo sve dok u Kragujevac ne dođe ministar Žarko Obradović, ili neko od njegovih saradnika koji je kompetentan za pregovore o situaciji u našoj ustanovi. Uprkos ranijim obećanjima nadležnih da će doprineti rešavanju dugogodišnje krize u Centru, predstavnici Ministarstva prosvete i nauke već četiri meseca izbegavaju nastavak razgovora koji su počeli krajem prošle godine o statusnim i poslovnim problemima ustanove. Došlo je dotle da nam, zbog nemara države, koja je i dalje naš većinski vlasnik, već ovih dana, nakon onog decembarskog, preti drugi pokušaj licitacijske rasprodaje kombajna, traktora, mehanizacije i druge pokretne imovine bez koje ustanova više ne bi mogla da postoji - kaže za Danas predsednik Sindikata u Centru Blagoje Kovačević. On naglašava da zaposleni ni po koju cenu neće dozvoliti gašenje te ustanove, tim pre što je grad Kragujevac, prema njegovim rečima, već duže vreme spreman da preuzme od države većinsko vlasništvo.

Ovo nije prvi štrajk zaposlenih u Centru, jer zbog nerešenog statusa ta ustanova godinama unazad ne može da reši osnovne probleme. U oktobru 2009. zaposleni su, čak javno spalili svoje doktorske, magistarske i fakultetske diplome, kao i brojna priznanja za pronalaske novih sorti žitarica. Ni taj potez nije dao rezultate, pa se agonija najstarije agrarne naučno-istraživačke ustanove u Srbiji i na Balkanu produbljuje.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');