Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Oštećenja objekata u KC Kragujevac uzrokovana nevremenom još uvek bez sanacije
 
 

Oštećenja objekata u KC Kragujevac uzrokovana nevremenom još uvek bez sanacije

kc kgNi nakon više od dva meseca od utvrđivanja štete, potrebnih finansijskih sredstava i definisanja aktivnosti koje treba preduzeti radi obezbeđivanja normalnih uslova rada, ništa nije preduzeto. Klinički centar Kragujevac 21. februara 2012. godine uputio je Ministarstvu zdravlja Republike Srbije detaljan izveštaj o šteti nastaloj usled obilnih zimskih padavina sa zahtevom za odobravanje finansijskih sredstava u iznosu od 12.121.500,00 dinara /oko 120 000 Eura/, za hitno saniranje objekata: Centra za pulmologiju, Klinike za neurologiju, Centra za onkologiju i radiologiju i Centra za rehabilitaciju, uz detaljan pregled potrebnih radova.

Nekoliko dana nakon toga, 24. februara, ministar zdravlja Republike Srbije prof. dr Zoran Stanković i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, obišli su najugroženija odeljenja u Kliničkom centru Kragujevac.

Tom prilikom, ministar Zoran Stanković je rekao:

“Sa gradonačelnikom i sa direktorom Kliničkog centra smo dogovorili da oni u nakraćem mogućem roku sagledaju nastalu štetu, da izvrše procenu i ocenu da li i koji objekti mogu da se renoviraju ili su potrebni veći građevinski zahvati, imajući u vidu da je ova plućna bolnica najteže oštećena… i da je objekat nebezbedan.” Ministar je dalje naveo: „Mi ćemo u dogovoru sa gradom i sa Kliničkim centrom, dobiti te zahteve u roku od nedelju dana i sa tim zahtevima ćemo izaći pred nadležne državne organe i tražiti da se ovo sanira pod hitno, s obzirom na broj pacijenata koje Klinički centar u Kragujevcu zbrinjava.“

1. marta 2012. godine, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je prosledio „Predmer i predračun radova na rekonstrukciji Centra za pulmologiju“ kojeg su sačinile stručne službe grada, ministru zdravlja prof. dr Zoranu Stankoviću, u kojem se za rekonstrukciju i dogradnju objekta traži iznos od 1.379.000 Eura.

S obzirom da odgovor iz Ministarstva zdravlja nije stizao, Klinički centar Kragujevac je 11. aprila 2012. godine uputio još jedan dopis ministru Zoranu Stankoviću u kome se traži hitnost u rešavanju našeg zahteva za obezbeđivanjem sredstava u iznosu od 12.121.500,00 dinara /oko 120 000 Eura/ radi sanacije najugroženijih objekata, sa napomenom da je navedeni iznos sredstava minimum koji bi bio potreban da bi se objekti doveli u stanje koje neće ugrožavati živote i zdravlje pacijenata i zaposlenih.

„Jedinu informaciju koju smo dobili, je odgovor iz Ministarstva zdravlja od 23.aprila 2012. godine, u kojem se kaže da naše zahteve za nadoknadu štete prosledimo lokalnom Štabu za vanredne situacije, pri Skupštini opštine na čijoj teritoriji se nalazi naša zdravstvena ustanova. Prema tom odgovoru, Skupština opštine je u obavezi da preduzme mere o naknadi troškova, koji su nastali po osnovu štete za našu zdravstvenu ustanovu. Podsećamo da je Ministarstvo zdravlja u obavezi da obezbedi sredstva za investiciono održavanje objekata namenjenih pružanju zdravstvene zaštite, te je dopis Ministarstva zdravlja potpuno u koliziji sa obećanjem ministra, prof. dr Zorana Stankovića. Sve u svemu, vreme prolazi, rešenja nema, a pacijenti trpe.“, ističe prof. Obradović.

Svako odlaganje saniranja objekata dodatno otežava normalno pružanje zdravstvene zaštite pacijentima. Pitamo se zašto se do sada obećanja Ministra zdravlja i gradonačelnika Kragujevca nisu ispunila.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac
Prof. dr Slobodan Obradović

Izvor: KC Kragujevac

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');