Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Rekonstrukcija KC počinje na jesen
 
 

Rekonstrukcija KC počinje na jesen

kc kgRekonstrukcija četiri klinička centra u Srbiji počeće na jesen. U toku je tenderska aktivnost koja podrazumeva da u svakoj fazi razvoja i izgradnje javnost bude upoznata sa svim detaljima, rekao je ministar zdravlja Zoran Stanković. Nakon predstavljanja idejnog rešenja za rekonstrukciju Kliničkog centra u Kragujevcu ministar Stanković je istakao da je za ovaj posao kreditom Evropske investicione banke obezbeđeno 150 miliona evra.

“Do sada je na plaćanje idejnih projekata potrošeno 4,2 miliona evra a preostalih 145 miliona se nalaze u Luksemburgu u EIB. Postoji i mogućnost da se naknadno odobri dodatnih 50 miliona evra. Za građevinske radove na rekonstrukciji KC Kragujevac planirano je 25 miliona evra, a procene su da je još toliko sredstava potrebno za opremanje pa se nadamo da će ta sredstva biti obezbeđena“, rekao je Stanković.

Ministar zdravlja izrazio je očekivanje da će 2015.godine Kragujevac dobiti savremen, moderan Klinički centar koji će moći da zadovolji sve potrebe pacijenata, na najvišem mogućem nivou.

Stanković je istakao značajne rezultate koje u radu postižu lekari KC i profesori Medicinskog fakulteta pa im je, tim pre, kako je rekao, potrebno obezbediti najbolje uslove za rad.

On je pozvao i sve građevinske firme da se pripreme i konkurišu za poslove na rekonstrukciji koja će uslediti.

Dodao je i da će radove na rekonstrukciji nadgledati lokalna samouprava koja će, uz poslovodstvo KC. pratiti sve što se na ovom projektu bude dešavalo.

Kada je reč o zdravstvenom sistemu u Kragujevcu ministar zdravlja je podsetio na značajna ulaganja resornog ministarstva u Klinički centar od angio sala do kupovine kapitalne opreme.

On je podsetio i na svoju posetu Klinici za neurologiju i Centru za plućne bolesti tokom zimskih nepogoda kada su ovi objekti prilično oštećeni i naglasio da je lokalna samouprava ispostavila ministarstvu zdravlja zahtev za obezbedjivanjem 1,2 miliona evera da se ova dva objekta saniraju.

“Mi smo taj zahtev obradili, poslali lokalnoj samoupravi na odobrenje i sada očekujemo da ministarstvo finansija odobri sredstva da bi se ova dva objekta stavila u funkciju“, rekao je Stanković.

Ističući da su ministarstvo zdravlja i lokalna samouprava u stalnoj vezi i zajedničkom naporu da poboljšaju stanje u ovdašnjem zdravstvu, gradonačelnik Veroljub Stevanović se zahvalio ministru Stankoviću.

On je rekao da će grad učiniti sve što se od njega bude tražilo u narednom periodu.

Naglasio je i da lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa svim zdravstvenim institucijama čiji je osnivač i dodao da je Klinički centar iznad toga, i da će predstojeća rekonstrukcija biti izuzetno značajna investicija.

Gradonačelnik je podsetio i da je u toku izgradnja zdravstvene stanice broj 4 i Školskog dispanzera čime će biti rešen problem i Doma zdravlja i Kliničkog centra.

“Ono što planiramo u sledećoj fazi je izgradnja objekta za Hitnu pomoć iz gradskog budžeta i novog prostora za Medicinski fakultet i Centra za matične ćelije gde grad daje prostor i obezbeđuje dokumentaciju, a uradićemo i puno na prilaznoj infrastrukturi Kliničkom centru u sklopu predstojeće rekonstrukcije“, rekao je Stevanović.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');