Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Sećanje na prestonička vremena
 
 

Sećanje na prestonička vremena

stara skupstinaSvečanom sednicom gradske Skupštine koja će, nakon višegodišnje pauze, ponovo biti održana u rekonstruisanom zdanju Stare srpske skupštine, i na kojoj će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti dodeljene odgovarajuće nagrade i priznanja, Kragujevac sutra, 6. maja, tradicionalno slavi i obeležava Dan grada.

Kragujevac obeležava Đurđevdan kao Dan grada u znak sećanja na čuvenu Đurđevsku skupštinu, održanu davne 1818. u manastiru Vraćevšnica, na kojoj su narodni prvaci, na predlog knjaza Miloša (Obrenovića), odlučili da Kragujevac bude prva prestonice moderne srpske države u nastajanju. Kragujevac je bio prestonica Srbije od 1818. do 1941, kada je, ukazom kneza Mihajla, izmeštena u Beograd. U prestoničkom periodu u Kragujevcu, formiranjem prvih prosvetnih, privrednih, zdravstvenih, sudskih, kulturnih i drugih ustanova i institucija, postavljeni su temelji aktuelnoj državi Srbiji.

Tim povodom će svečana sednica lokalnog parlamenta sutra i biti organizovana u zdanju Stare srpske skupštine (u kojoj su 1878. pročitane odluke Berlinskog kongresa, kojima je Srbija posle vekovne osmanlijske vlasti stekla punu nezavisnost), gde će pojedincima i kolektivima koji su u svojim delatnostima obeležili period između prethodnog i ovogodišnjeg Đurđevdana biti dodeljene plakete, diplome i druga priznanja. Sutrašnjoj sednici Skupštine grada, kako se najavljuje, prisustvovaće brojni gosti i ugledne zvanice iz zemlje i inostranstva.

Svečana sednica SG jeste centralna, ali nikako i jedina manifestacija kojom se ovde obeležava Dan grada. Naprotiv, obeležavanje Dana grada u Kragujevcu, organizovanjem kulturnih, zabavnih, sportskih i drugih prigodnih manifestacija, traje već danima. Juče je, u pešačkoj zoni, u centru grada, održan Dan Palestine, koji je, uz podršku lokalne samouprave, pripremila ambasada te zemlje u Beogradu. Podsetimo da su Kragujevac i palestinski grad Jerihon (najstarije naselje na svetu) preliminarno dogovorili uspostavljanje saradnje na privrednom, obrazovnom i kulturnom planu.

U Knjaževsko srpskom teatru sinoć je, u okviru obeležavanja Dana grada, izveden svetski pozorišni hit, komad „Jedan čovek, a dvojica gazda“. Na Trgu slobode, ispred zgrade gradske uprave, sinoć je organizovano prvo od tri koncertne večeri na kojima, pod sloganom „Đurđevdan je...“ nastupaju brojni rok i pop sastavi i pevači.

U Kragujevcu će biti organizovano još mnogo prigodnih manifestacija, a ona kojoj se posebno raduju najmlađi Kragujevčani jeste Dečiji karneval, koji Gradska turistička manifestacija organizuje sedmi put.

Ričard Berengarten počasni građanin

Poznati britanski pesnik Ričard Berengarten (ranije Barns) sutra će, na svečanoj sednici SG, i zvanično biti proglašen za počasnog građanina Kragujevca. Ričard Berengarten je autor potresne poeme „Plavi leptir“ koja je, 2007. s obzirom da je inspirisana šumaričkom tragedijom 1941, izvedena na Velikom školskom času, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama. On je prekjuče i juče, čitaocima u Beogradu i Kragujevcu predstavio svoju novu poemu koju je, pod nazivom „Doviđenja Danice“ u dvojezičnom izdanju, objavila kragujevačka kuća „Jefimija“. Ričard Berengarten, pored poezije, piše i prevodi kratke priče i književnu kritiku. Krajem 80-ih i početkom 90-ih prošloga veka živeo je i radio u tadašnjoj Jugoslaviji.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');