Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Svečana sednica u zgradi iz 1859.
 
 

Svečana sednica u zgradi iz 1859.

stara skupstinaPovodom Dana grada održana je svečana sednica gradskog parlamenta, na kojoj su dodeljene Djurdjevdanske nagrade u različitim oblastima. Zvanje počasnog gradjanina grada Kragujevca ove godine pripalo je britanskom pesniku Ričardu Brnsu, autoru poeme ''Plavi leptir'', koja je inspirisana Šumaričkom tragedijom, a izvedena na Velikom školskom času. Medju dobitnicima je i novinarka naše medijske kuće, Katarina Mirović, autorka emisija ''Šumadijski prag'' i ''Sugradjani''.

Sednica je ove godine protekla u naročito svečanoj atmosferi, s obzirom da je održana u zgradi Stare skupštine, podignutoj davne 1859. u vreme vladavine Miloša Obrenovića.

Tako je danas, nakon 10 godina pauze, gradski parlament ponovo zasedao uobnovljenom zdanju, u kom je pre više od 150 godina i začet srpski parlamentarizam.

Djurdjevdanska nagrada za proteklu godinu u oblasti umetnosti dodeljena je Zoranu Djoriću, osnivaču i direktoru Pozorišta za decu, zbog zavidnih umetničkih rezultata, koje je zahvaljujući uspešnom vodjenju ostvarila ova ustanova.

Nagrada u istoj oblasti pripala je i poznatom reditelju i publicisti Jovanu Gligorijeviću za knjigu ''Bluz leve obale''.

Djurdjevdansku nagradu u oblasti sporta dobio je Marko Pavlović, član kluba ekstremnih sportova ''Kragujevac''.

Preduzeće Zastava kamioni je za proizvodnju novog modela terenskog vozila nagradjeno u oblasti privrede, dok je prof.dr Slobodan Janković dobio nagradu u oblasti medicine, zbog unapredjenja rada Kliničkog centra.

Za humanitarni rad Drurdjevdanska nagrada je uručena Milanu Djordjeviću Mićku, koordinatoru dobrotvorne organizacije ''Ljubi bližnjeg svog''.

Svečanoj sednici, održanoj povodom Dana grada su pored odbornika gradske skupštine prisustvovali i predstavanici svih značajnijih republičkih i gradskih institucija, kao i raniji dobitnici Djurdjevdanskih nagrada i priznanja.

Brojne su bile i delegacije gradova pobratima, koje su pored gradonačelnika američkog Springfilda, činili i predstavnici Piteštija, Jerihona, Ingolštata, Smolenska, Mostara, Ohrida i mnogih drugih bratskih gradova.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');