Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Prekobrojni kralj Milan
 
 

Prekobrojni kralj Milan

ul kralja milanaPromena političkih režima i ideologija, nosi sa sobom i promenu naziva trgova i ulica. Tako su, razračunavajući se sa prošlošću, nekadašnje gradske vlasti u Kragujevcu, Ulicu Sedamnaeste udarne divizije, preimenovale u Ulicu kralja Milana četvrtog. Većina Kragujevčana ne zna ko je bio taj vladar i da li je to istorijska ličnost. Dinastija Obrenović, dala je Srbiji petoricu vladara. Njihova imena nose mnoge ulice širom zemlje. Ali samo u Kragujevcu postoji ulica kralja Milana četvrtog. Greška ili nepoznavanje prošlosti, pitaju se istoričari.

"Četrdeset godina sam predavao istoriju i nigde u udžbenicima niti u literaturi, nisam našao ime Milana četvrtog. Niti se iko od Obrenovića potpisivao sa prvi, drugi, treći ili četvrti", kaže profesor istorije Dragoje Đorđević.

Istoričar Nenad Đorđević koji je bio predsednik odbora za promenu naziva ulica, objašnjava da je reč o kralju Milanu, jedinom koga je Srbija imala u tom rangu i pod tim imenom.

Tražeći različita dokumenta imali smo na uvid da se kralj Milan na pojedinim istorijskim dokumentima potpisivao kao četvrti predstavnik Dinastije Obrenović, kaže Nenad Đorđević, istoričar.

Građani su zbunjeni. Većina misli da živi u ulici nepostojećeg vladara.

Bez obzira na dileme i različita tumačenja, gradska skupština jednoglasno je nekadašu ulicu 17 Udarne divizije preimenovala u kralja Milana četvrtog.

"Ministarstvo nadležno za poslove lokalne samouprave bilo u obavezi da da saglasnost na sve promene naziva ulica, pa i na ovu promenu, pa je u potpunosti ispoštovana zakonska procedura", kaže Slavica Tomić iz Skupštine Grada Kragujevca.

U poslednjoj deceniji preimenovano je pedesetak kragujevačkih ulica, pa su nazivi iz posleratnog perioda, uglavnom zamenjeni imenima članova kraljevskih dinastija.

Ulica kralja Milana, jedna je od najpromretnijih u gradu. Povezuje Kragujevac sa Gornjim Milanovcem. U njoj su škole i kulturne ustanove, kaže Nevenka Đelić.

Najpre knez, a potom i kralj, Milan, detinjstvo je proveo u Kragujevcu. Pretposlednji je vladar dinastije Obrenovic, koja je ugašena u majskom prevratu 1903. godine.

Tekst preuzet sa sajta www.rts.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');