Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Zastava oružje planira širenje proizvodnog programa
 
 

Zastava oružje planira širenje proizvodnog programa

zastava oruzijePrema zvaničnim najavama, tekuća godina u Zastavi oružju biće iskorišćena i za intenzivan razvoj novih proizvoda, pre svega novih vojnih borbenih sredstava. U poslovodstvu fabrike preciziraju da će se u 2012. razvijati novi podcevni bacač granata (BGP 40), u NATO kalibru 40x46 milimetara i novi mitraljez, takođe NATO kalibra 5,56 mm.

Istovremeno, ističu u menadžmentu, u toku je zaključenje ugovora sa Vojno-tehničkim institutom (VTI) o razvoju topa 30X176 milimetara (NATO kalibar), čime najstarija i jedina domaća fabrika oružja u svoj proizvodni program, nakon dvodecenijske pauze, vraća izradu artiljerijskih borbenih sredstava.

- Reč je o složenom borbenom sredstvu, koje je atraktivno ne samo za Vojsku Srbije, već i za inostrane kupce, kažu u poslovodstvu Zastave oružja, u kojoj je serijska proizvodnja sličnog artiljerijskog oruđa prekinuta 1991. godine.

Novi Zastavin top, koji će prevashodno biti namenjen pešadijskim borbenim vozilima, ali i za protivvazdušnu odbranu, biće baziran upravo na tom topu (30X210mm), čija je proizvodnja osvojena 1986, a ugašena svega pet godina docnije, na početku ratnog raspada SFRJ, pošto se radilo o zajedničkom projektu jugoslovenske vojne industrije, koji je imao radni naziv „vidra“.

Novi Zastavin automatski top, od starog, koji je koristio rusku municiju 30x210mm, razlikovaće se pre svega u kalibru, jer je NATO u međuvremenu osvojio novi tzv. GAU 8 metak. Radi se o metku kalibra 30x173 mm, koji od ranije municije za tu vrstu oruđa ima kraću čauru, pošto su razvijeni i novi baruti koji obezbeđuju bolju balistiku, a time i skraćenje čaure.

Oružarski stručnjaci očekuju da će novi Zastavin top biti osvojen za dve do tri godine, to jest znatno kraće od uobičajenog postupka, pošto će biti zasnovan na ranijem gotovo istovetnom artiljerijskom borbenom sredstvu.

Ovde se dosta očekuje i od novog Zastavinog mitraljeza, čiji je prototip urađen na bazi čuvenog Zastavinog mitraljeza M 84, napravljenog po ruskom sistemu „kalašnjikov“, koji funkcioniše u svim uslovima, i koji slovi za jedan od najboljih, ako ne i najbolji mitraljez na svetu. Novi mitraljez biće savremenija i, kako se najavljuje, bolja verzija svog prethodnika.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');