Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Novi brend Čumića - cveće!
 
 

Novi brend Čumića - cveće!

cvecePovodom 220 godina od osnivanja škole u Čumiću i manifestacije ''Protini dani'', ispred Doma kulture otvorena je i izložba cveća. Prva asocijacija na selo Čumić, svakako je proizvodnja šljiva, a u poslednje vreme, postaje propoznatljivo i po uzgajanju cveća. U ovom šumadijskom selu, trenutno se preko 30 domaćinstava bavi proizvodnjom i prodajom cveća, čime su proširili svoju poljoprivrednu delatnost, a pojedini su se opredelili samo za cveće.

Prvi plastenik sa cvećem, u Čumiću je, još pre 20 godina, napravila porodica Petrović. Uzgajanje cveća danas je njihov glavni izvor prihoda.

Najveći proizvodjač cveća u Čumiću je Dajan Tošić, koji je odlučio da ostane na selu i pokrene porodičnu firmu za uzgajanje cveća.

Kaže da je cvećarstvo zahtevan posao, ali da ga radi sa uživanjem.

Velika su ulaganja, ali može dobro i da se zaradi.

Za jednu sezonu i kapacite koje ima u svojim plastenicima, potrebno mu je da uloži izmedju 25 i 30 hiljada evra.

Cvećem iz Čumića ukrašeni su mnogi trgovi u Kragujevcu i okolnim gradovima.

Brend kojim se ponose, odlučili su da prikažu i svojim gostima koji su u ovom selu borave tokom manifestacije ''Protini dani''.

Osim cveća, u Čumiću je organizovana i izložba radova starih zanata, a za sve uzgajivače, održano je predavanje stručnjaka o zaštiti cveća.

Manifestaciju ''Protini dani'' i ovakav način predstavljanja sela, podržao je i Grad Kragujevac, a Suzana Janjić načelnica Odeljenja za poljoprivredu, požeela je meštanima da ova manifestacija postane tradicionalna.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');