Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Ugovoren rekordni izvoz i najavljena proizvodnja topova
 
 

Ugovoren rekordni izvoz i najavljena proizvodnja topova

zastava oruzijeUkoliko aktuelna politička zbivanja na domaćem terenu i eventualna nekooperativnost buduće vlade Srbije u odnosu na najvažnije aktere na međunarodnoj sceni, pre svega SAD i Evropsku uniju, ne ugroze poslovne planove, 2012. bi za Zastavu oružje trebalo da bude najuspešnija godina u prethodnih nekoliko decenija. Na to, između ostalog, ukazuje i činjenica da je ova kragujevačka fabrika ugovorila izvoz vojnog, lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu (pištolji i revolveri), kao i transfer tehnologije za proizvodnju pešadijskog naoružanja, vredan oko 65 miliona dolara.

Reč je o izvoznom aranžmanu kakav kragujevačka fabrika nije realizovala još od kraja 80-ih, kad je oružjem snabdevala ne samo nekadašnju JNA nego i većinu zemalja članica Pokreta nesvrstanih. Ali za perspektivu kragujevačkih oružara još je važnije, poručuju iz menadžmenta kompanije, što će posebna pažnja biti usmerena na razvoj novih proizvoda, pre svega vojnih borbenih sredstava, namenjenih kako potrebama Vojske Srbije, tako i inostranim kupcima.

Jedan od najambicioznijih izvoznih planova jeste plasman lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu na američko tržište. U tom kontekstu treba pomenuti da je na sajmovima u Las Vegasu i Nirnbergu, Zastava oružje zaključila ugovore sa dvema američkim kompanijama o izvozu u SAD poluatomatskih karabina zasnovanih na sistemu „Kalašnjikov“, zatim standardnih repetirnih i novih lovačkih karabina, malokalibarskih pušaka i pištolja. Mada u poslovodstvu kragujevačke fabrike ne žele da otkriju kolika je tačna vrednost ugovorenog posla, nezvanično se saznaje da će Zastava u Americi prodati oružje vredno oko 20 miliona dolara. Zastavino lovačko oružje biće isporučeno i kupcima u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, kao i nekim evropskim i afričkim i zemljama. Ipak, najveće količine pešadijskog naoružanja namenjene su zemljama Bliskog istoka, Iraku i Avganistanu pre svega. Vojno naoružanje Zastava inostranim kupcima prodaje direktno, preko nadležne domaće državne firme, ali i posredstvom stranih, uglavnom američkih kompanija.

Kad je reč o razvoju novih proizvoda, u poslovodstvu kragujevačke fabrike kažu da će akcenat biti stavljen na novi potcevni bacač granata (BGP 40), kalibra 40x46 milimetara i novi mitraljez, kalibra 5,56 milimetara, koji su usklađeni sa NATO standardima. Istovremeno, u toku su pregovori sa predstavnicima Vojnotehničkog instituta o zaključivanju ugovora o razvoju topa 30X173 milimetara. Time će u proizvodni program jedine domaće fabrike oružja, nakon dvodecenijske pauze, ponovo biti uvrštena izrada artiljerijskih borbenih sredstava. „Reč je o složenom borbenom sredstvu, budućem Zastavinom topu, koje je atraktivno ne samo domaćim oružanim snagama već i inostranim kupcima“, kažu u poslovodstvu te fabrike, u kojoj je serijska proizvodnja sličnog artiljerijskog oružja prekinuta 1991. godine.

Izrada novog Zastavinog topa, koji je namenjen protivvazdušnoj odbrani, bazirana je na starom modelu kalibra 30X210 milimetara, čija je proizvodnja osvojena 1986, a ugašena samo pet godina docnije, odnosno na početku raspada SFRJ. Bio je to zajednički projekat jugoslovenske vojne industrije, koji je imao radni naziv „vidra“. U svetu, inače, samo nekoliko industrijski najrazvijenijih zemalja, poput Nemačke, Francuske, Švajcarske, Engleske, Rusije i SAD, proizvode top kalibra od 30 milimetara. U tom društvu bi uskoro trebalo da se nađe i domaća vojna industrija, na čelu sa Zastava oružjem i Vojno tehničkim institutom.

Novi Zastavin automatski top razlikovaće se od starog, koji je koristio rusku municiju 30x210mm, po kalibru s obzirom na to da je reč o metku kalibra 30x173 mm, koji ima kraću čauru. Oružarski stručnjaci očekuju da će proizvodnja novog Zastavinog topa biti osvojena za dve do tri godine, što je znatno kraći postupak od uobičajenog. Dosta se očekuje i od novog mitraljeza 5,56 mm, čiji je prototip baziran na Zastavinom mitraljezu M 84, napravljenom po ruskom „Kalašnjikov“ sistemu koji funkcioniše u svim uslovima i važi za jedan od najboljih. Novi mitraljez će biti savremenija verzija svog prethodnika. Tom arsenalu oružja treba dodati i potcevni bacač granata BGP 40, koji je namenjen najnovijoj Zastavinoj vojnoj pušci M 21. Ta puška je uspešno prošla test na raznim kriznim žarištima u svetu i dobila laskave ocene američkih i britanskih bezbednosnih agencija, a uvrštena je i u naoružanje Vojske Srbije.

Posao za 234 radnika

Rast obima proizvodnje uz najavljeni ubrzani razvoj novih proizvoda, s jedne, i nedostatak proizvodnih radnika (većina majstora napustila je fabriku uz otpremnine), naterao je menažment Zastave oružja da raspiše konkurs za prijem 234 radnika, sa ili bez iskustva. Reč je radnicima trećeg i četvrtog stepena metalske i mašinske struke, odnosno o strugarima, mašinbravarima, brušačima, kalioničarima, zavarivačima, tehničarima numeričkih mašina... Na konkurs se prijavilo oko 1.000 kandidata.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži