Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Gradska litija prošla ulicama Kragujevca
 
 

Gradska litija prošla ulicama Kragujevca

litijeGradska litija, povodom obeležavanja Svete trojice, slave Stare crkve i grada Kragujevca, prošla je centralnim ulicama. Svečana povorka krenula je iz dvorišta Stare crkve, posvećene Svetoj trojici, preko dvomostovlja ka centru Kragujevca. Litija je iz ulice 27. marta skrenula kroz pešačku zonu ulice Kralja Petra Prvog i zaustavila se kraj nulte tačke Kragujevca, ispred Krsta u centru grada. Na tom mestu šumadijski episkop Jovan uzdigao je molitvu za ovaj grad i sve njegove žitelje.

U svečanoj crkveno narodnoj povorci, koja se svake godine organizuje drugog dana praznika Silaska Svetog duha na apostole, krsne slave Stare crkve i grada Kragujevca, učestvovalo je preko hiljadu sugradjana.

Posle molitve kod Krsta, litija je nastavila kroz glavnu ulicu, prošla pored Saborne crkve i Prve gimnazije, a zatim se vratila u portu Stare crkve.

Litiji je prethodila večernja služba koju je u porti Stare crkve služio vladika Jovan sa kragujevačkim sveštenstvom, u prisustvu gradjana i gradskih čelnika.

Gradonačelnik Veroljub Stevanović rekao je da je srećan što se Kragujevac i njegovi žitelji nalaze pod zaštitom moćnog znamenja.

Povodom Svete trojice, slave Stare crkve i gradske slave Kragujevca, jutros je u dvorištu ovog hrama, koji je knez Miloš podigao pre skoro dva veka, episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');