Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Tužbe protiv "Elektrošumadije"
 
 

Tužbe protiv "Elektrošumadije"

elektrosumadija„Elektrošumadija“ je samo tokom 2011. godine na ime sudskih troškova isplatila oko devedeset miliona dinara. Razlog tome su brojne presude u korist potrošača, koji su se, u takozvanim tužbama za utvrdjenje, pred Osnovnim sudom pozivali na zastarelost potraživanja. Nedavno je medjutim, iz Vrhovnog kasacionog suda stiglo mišljenje da takve tužbe nisu dozvoljene. U Osnovnom sudu u Kragujevcu je samo u toku 2011. godine bilo sedam hiljada predmeta, u kojima se postupalo po tužbi fizičkih lica, odnosno potrošača protiv „Elektrošumadije“.

U ovim postupcima od suda je traženo da utvrdi da tuženi, odnosno „Elektrošumadija“, nema pravo da od potrošača naplati iznos fakturisan na računu, zbog zastarelosti potraživanja.

I dok je Osnovni sud presudama usvajao tužbene zahteve, u postupcima vodjenim po žalbi donošene su odluke kojima su ispoljavana različita pravna shvatanja.

Zbog toga, ali i zbog činjenice da postoji veliki broj tužbi fizičkih lica protiv „Elektrošumadije“ u kojima se poziva na zastarelost potraživanja, Osnovni sud u Kragujevcu se u februaru obratio Vrhovnom kasacionom sudu radi rešavanja spornog pravnog pitanja.

Krajem maja stiglo je za Osnovni sud obavezujuće mišljenje da takve tužbe nisu dozvoljene. To ipak ne znači da gradjani više neće moći da se pozivaju na zastarelost duga.

Radio televizija Kragujevac je od menadžmenta „Elektrošumadije“ zatražila odgovore o broju sporova koje ovo preduzeće vodi sa fizičkim licima, kao i o iznosu isplaćenom na ime sudskih troškova u 2011. godini.

Odgovor koji smo dobili sadrži tačan broj predmeta u protekle tri godine i prvim mesecima 2012., ali kada su u pitanju troškovi, podaci nisu tako precizni.

Naime, u odgovoru je navedena zbirna cifra, odnosno iznos od 123 miliona dinara, koji je, prema podacima „Elektrošumadije“, isplaćen na ime sudskih troškova za protekle tri godine.

Medjutim, prema informacijama do kojih je ranije došla naša medijska kuća, najveći deo tog iznosa, tj. blizu devedeset miliona dinara odnosi se na 2011. godinu.

U troškove, koje plaća strana koja je izgubila spor, spadaju sudske takse, naknade za veštačenje, koje su u ovim slučajevima iznosile sedam hiljada dinara, kao i troškovi advokata.

Tako na spisku onih, kojima je „Elektrošumadija“ isplatila potraživanja, ima advokata koji su naplatili i više od šest miliona dinara, ali i onih koji su inkasirali samo par hiljada.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');