Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Zaposleni u NIG AD Svetlost uputili pismo Agenciji za privatizaciju
 
 

Zaposleni u NIG AD Svetlost uputili pismo Agenciji za privatizaciju

svetlostZaposleni u NIG AD Svetlost uputili su pismo Agenciji za privatizaciju, povodom raspracavanja imovine, kao i zbog nebrige države da se situacija u nedeljniku reši. Podsećamo javnost da na Vidovdan, 28. juna nedeljnik Svetlost obeležava 78 godina postojanja. U daljem tekstu možete pročitati pismo koje su zaposleni u NIG AD Svetlost uputili Agenciji za privatizaciju.

Postovani,

obracamo Vam se kao jedinom mogucem krivcu za niz nelogicnih, nemilih i u najmanju ruku porazavajucih dogadjaja u NIG AD "Svetlost" u Kragujevcu. Na Vidovdan, ova najstarija novina u Sumadiji, prolsavila bi jubilej od 78 godina.

Medjutim, umesto proslave, firma danas ostaje bez dela imovine, radnici su vec vise od dve godine bez plate i penzionog i zdravstvenog osiguranja, bez svojih radnih mesta a niko nadlezan cak i ne pokusava da utvrdi ko je za to kriv.
Odgovorno tvrdimo, Agenicija za privatizaciju.

Da li je moguce da ste dozvolili da se jedna novina ,jedan brend privatizuje na isti nacin kao i ciglana u Lapovu?

Da li je moguce da ste Gvozdenu Jovanovicu i njegovim saradnicima dozvolili da raspolaze imovinom u vreme kada privatizacija nije okoncana i kada on jos uvek nije bio zakonski vlasnik novine, a sve je to uradio bez saglasnosti Agencije za privatizaciju.

Ocigledno, da - sto je kao rezultat dalo i danasnju prodaju dela imovine NIG AD Svetlost, jer je hipoteka, na osnovu koje je imovina prodata data 2010. godine kada novina jos uvek nije bila vlasnistvo Gvozdena Jovanovica i njegovih saradnika, podvlacimo, bez saglasnosti Agencije.

Da li je moguce da ste privatiziju sa pomenutim Jovanovicem raskinuli u oktobru 2011. godine, a zastupnika kapitala poslali u januaru 2012. godine?

Da li je moguce da se niko nije potrudio da utvrdi koliko je dugova bespotrebno napravljeno pre raskida privatizacije, jer su svi radnici u NIG AD Svetlost bili u zakonskom strajku, a vlasnik izdavao nelegalnu novinu sa radnicima koje je, kako zakon tumaci, angazovao, sto se kosi sa Zakonom o strajku?

Da, moguce je...Za svo to vreme, ostavili ste nezasticenu drzavnu imovinu, pa je narodski receno, mogao da vrslja kako je ko hteo...U to vreme pokradena je oprema iz NIG AD Svetlost, a za to su okrivljeni radnici, koji, ne samo da su bili u strajku, vec i od februara 2011. nisi imali prostup svojim radnim mestima, jer je tadasnji vlasnik zamenio brave na vratima, o cemu postoji i zapisnik u MUP-a Kragujevac. i krivicna prijava u Tuzilastvu, a jos uvek niko nije reagovao. A po svemu sudeci, niti ce.

Da li se neko potrudio da utvrdi gde je nestala oprema i pomogne zastupniku kapitala i zaposlenima da se oprema vrati?

Postovani, u NIG AD Svetlost ostalo je samo jedanest radnima, bez plate, bez doprinosa, bez zdravstvenih knjizica i ocigledno je da nas jedanaestoro nismo zanimljivi ovom drustvu. Ostale su jos dve trecine imovine NIG AD Svetlost, tako da se borba oko rasparcavanja imovine nastavlja, a za svo to vreme, jedina uloga Agencije je da postavlja i razresava zastupnike kapitala, koji i nemaju moc, niti podsku da imovinu sacuvaju. Zaposlene, naravno, niko i  ne mora da obavestava zasto je neko postavljen, a zasto je neko razresen, ali je to i valjda neka morlna obaveza prema zaposlenima, koji su odavno na ivici egzistenicije i socijalni slucajevi, koji su to na zalpst preko noci postali, upravo zahvaljujuci Vama.

Na sve nase molbe i apele, ostali ste nemi, jer ste svesni da je u pitanju mali kolektiv, tako da eventualni strajk gladju, lezanje na pruzi, secenje prstiju i slicno ne bi bilo primeceno ni sa Vase, ni od strane javnosti. To sto ste pustili radnike niz vodu, nije jedinstveni slucaj, ali je svakako presedan da ste unistili novinu, odnosno najstariji nedeljnik u Srbiji, koji do sada,  punih 77 godina niko nije uspeo da unisti. Ali, na zalost i to se dogodilo.

Ovo pismo prosledicemo i medijima, pa iako je ovo vec beznadezan slucaj, jos jednom cemo se obratiti svim nadleznim institucijama, jer je u ovako maloj firmi bilo previse krsenja zakona, a da pri tom bas niko nije reagovao.

S postovanjem,

zaposleni u NIG AD "Svetlost"

Komentari

 
0 #1 Mira 22-06-2012 11:33
HVALA, U IME ZAPOSLENIH!
Citiraj | Prijavi administratoru
 

This content has been locked. You can no longer post any comment.