Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad mladih Novi projekti za mlade
 
 

Novi projekti za mlade

Resurs centar za podunavski, šumadijski i pomoravski okrug, Udruženje građana za socijalni razvoj “Sunce“ u partnerstvu sa Omladinom JAZAS - a iz Požarevca, a uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta raspisao je Konkurs za finansiranje omladinskih volonterskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volontiranja mladih i pružanja podrške mladima da doprinesu boljem životu u gradu u kome žive.

Tim povodom, u Svečanom salonu Zgrade grada, održana je konferencija za novinare kojoj su prisustvovali Obrad Turković pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih, predstavnici Omladine JAZAS-a iz Požarevca i neformalne grupe mladih “Mladost“ iz Šljivovca koji su podelili svoja pozitivna iskustva sa prošlogodišnjeg konkursa. “Mladi su zakon“ je nacionalni program u okviru koga već 6 godina zaredom Ministarstvo omladine i sporta finansira projekte mladih do 100 hiljada dinara, realizovane u saradnji sa resurs centrima, a mogu da konkurišu svi kreativni, humani, hrabri mladi od 15 do 30 godina starosti.

U avgustu mesecu imamo već realizovana dva volonterska projekta u gradu Kragujevcu i to uglavnom za goste iz inostranstva. Naša ideja je da tu aktivnost stavimo u jedan pravni, institucionalni okvir a to ćemo postići uključivanjem Kancelarije za mlade gde bi sve resurse koje grad Kragujevac ima, a koji ne podrazumeva neka finansijska ulaganja mogli da damo na upotrebu ljudima koji žele volonterski da se angažuju i time pomognu da ovaj grad bude što lepši - istakao je Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih. Udruženja mladih i neformalne omladinske grupe svoje ideje za volonterske akcije mogu da prijave do 23. avgusta, a od tog momenta do realizovanja traje proces odobravanja i nakon toga od 12. septembra projekti počinju sa realizacijama. U međuvremenu, za udruženja koja prođu prvi krug biće organizovana obuka za pisanje projekata. Kada se krene sa realizacijom volonterskih projekata, mladi mogu da računaju na našu stručnu pomoć i podršku - objasnila je Damjana Jovanović, projekt menadžer NVO Sunce, resurs centra Ministarstva omladine i sporta za projekat Mladi su zakon za podunavski, šumadijski i pomoravski okrug.

Prema rečima Zorana Jovića, predstavnika Omladina JAZAS-a Požarevac, partnera za podunavski okrug, tokom prošle godine je realizovano 11 projekata koji su uglavnom bili vezani za pružanje pomoći ugroženim licima u poplavama kao i sređivanje poplavljenih kuća. U Velikoj Plani sređen je prostor plesnog kluba, kluba za mlade atletičare i uglavnom su realizovani kvalitetni projekti kojima su mladi realizovali svoje početne kreativne ideje. Ali najvažnije od svega je da, mladi koji imaju dobru ideju, konkursom mogu da registruju svoje udruženje i realizuju je i učine nešto za sebe i svoje vršnjake - rekao je Jović.

Na sastanku je o svojim iskustvima, saradnji i realizovanom projektu govorila Sanja Milošević, predstavnica neformalne grupe ''Mladost'' iz Šljivovca koji su prošle godine sredstvima dobijenim od strane resornog ministarstva renovirali prostorije Doma kulture u Šljivovcu koje tokom čitave godine koristi veliki broj meštana.

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');