Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad mladih Red Bull - Can You Make It
 
 

Red Bull - Can You Make It

Kako do prijave u 6 koraka? Besplatno putovanje po Evropi – DA, moguće je! Okupi ekipu, a mi ti pomažemo da snimiš video!

Kako se približava taj 14. februar (i NE pod tim ne mislimo na Dan zaljubljenih, Svetog Trifuna ili Valentina, već na krajnji rok za prijavu za avanturu života ili ti Red Bull Can You Make It? 2016), a ti već imaš 2 luda drugara za putovanje, stigli smo do momenta kada je potrebno snimiti, montirati i poslati prijavu!

Malo smo istraživali, kako to najlakše uraditi i koliko vremena je potrebno za tako nešto i evo kratkog upustva koji će ti ovaj proces olakšati:

1. Okupi tročlanu ekipu. Čim si ovde, verujemo da je ovaj korak višak, ali za svaki slučaj da podsetimo. Svako ima svoju ekipu za putovanja, a ovde je posebno važno da to bude neko sa kim si spreman da 7 dana, danonoćno, ispunjavaš lude zadatke, ideš od grada do grada, snalaziš se za prevoz, smeštaj i hranu, smeješ se najglasnije i provodiš kao nikada do sada. Da, da – sve to te čeka! Potrebno vreme da okupiš ekipu: 1 minut. Oni su na poziv od tebe, jer već znaš svoju ekipu za avanture! Tips & Tricks: Izaberi ljude sa kojima do kraja života želiš da prepričavaš ove uspomene!

2. Najbitniji je scenario! Bez obzira na tvoje sposobnosti snimanja ili montiranja videa, najvažnije je da kroz video ispričaš priču zbog čega je tvoja ekipa luda, zabavna i spremna za 7-dnevno putovanje bez novca. To možeš da napraviš i kroz seriju fotografija koje ćeš uklopiti u 1-minutni slide show, ali i kroz par kadrova gde će npr. Marko iz ekipe pokazati kako zna da žonglira, a Maja kako je spremna da u šatoru spava 3 dana, iako ima buba na sve strane. Važno je da svet vidi koliko je tvoja ekipa spremna na sve, snalažljiva i uporna da ostvari svoj cilj. Ako ponestane kreativnosti u pripremi scenaria, uvek možeš pogledati prošlogodišnje klipove, ili prvu prijavu iz Niša ispod! 01:00 Potrebno vreme za smišljanje scenarija: 1h Tips & Tricks: Smislite unapred kadrove i zamislite ih u glavi. Kada ih popišete, izaberite lokacije gde to može da se snimi i sve je spremno za korak 3!

3. Snimanje… Za to ti je potrebna samo kamera, a pod tim mislimo da je kamera mobilnog telefona sasvim dovoljna. Bilo da je Samsung, Sony, iPhone ili GoPro, važno je da ti ne drhti ruka, ali i za to ima leka, jer posle par pokušaja sve ide kao od šale. Sve kadrove snimaj vodoravno, jer će tako video izgledati bolje – preporuka u formatu 16:9. (komplikacije mogu nastati pri montiranju ako su neki kadrovi vertikalni, a drugi horizonatalni). Potrebno vreme za snimanje: 2h (zavisi da li menjaš lokacije i koliko je komplikovan scenario) Tips & Tricks: Ako je ovo tvoje prvo snimanje videa, uzmi sa rezervom vreme. Sigurno će biti propalih pokušaja.

4. Montiranje. Ukoliko si dovoljno detaljno smislio scenario i iste takve kadrove snimio, sada je došlo vreme samo da ove delove spojiš u celinu. Na raspolaganju je more programa za editovanje, od lakih do kompleksnijih, a mi ti dajemo preporuku za VidTrim – Video Editor i VivaVideo dostupne za Android, a Splice i iMovie za Apple uređaje. Ako planiraš na računaru da edituješ - Movie Maker je savršena opcija za tebe. U slučaju da želiš da ubaciš i muziku, izaberi neku gde ne postoje autorska prava ili koja je slobodna za korišćenje na web-u. Čisto da bi izbegao da video bude skinut od strane You Tube-a. Potrebno vreme za editovanje: 2h Tips & Tricks: 60 sekundi je maksimalna dužina videa. Iako verujemo da imaš dovoljno materijala za 5 minuta klipa, ovo je važna propozicija i samo takvi video zapisi ulaze u takmičenje.

5. Upload na YouTube ili Vimeo. Da bi ovo uradio, neophodno je da imaš otvoren nalog za čije pravljenje ti je potrebno ne više od 5 minuta. Potrebno vreme za upload-ovanje: 30min (sa pravljenjem naloga, da ne žuriš) Tips & Tricks: Pogledaj i prijavni video iz Crne Gore ispod. 01:03

6. I to je to! Kada završiš sa pripremom potrebno je da klikneš OVDE i popuniš stvarnu prijavu. Tu se tvoja ekipa predstavlja kroz par rečenica propraćenih timskom slikom, a svaki član tima treba da napiše top 3 stvari koje bi želeo da uradi u svom životu tzv. Bucket list, kao i šta misli da će mu ova avantura doneti.

Mi smo sigurni uspomene za ceo život! Potrebno vreme za slanje prijave: 30minuta Tips & tricks: Napravite timski sastanak, popunite prijavu i nazdravite hladnim Red Bull-om za početak izazova koji vam sledi! 1.000 kilometara dugo putovanje može da krene :)

foto: Red Bull Can You Make It? © Jovan Živković