Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad mladih Studentski parlament Fakulteta medicinskih nauka u donatorskoj akciji Klinike za pedijatriju
 
 

Studentski parlament Fakulteta medicinskih nauka u donatorskoj akciji Klinike za pedijatriju

Donatorska akcija Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac za prikupljanje sredstava za renoviranje i nabavku potrebne opreme, uspešno se nastavlja. Studentski parlament Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u saradnji sa mladim i uspešnim sportistom iz grada, prikupuo je novčana sredstva u iznosu od oko 140.000 dinara, za kupovinu četiri računara za Kliniku za pedijatriju.

 

Predstavnici parlamenta studenata medicine, zajedno sa fudbalerom Nemanjom Pejčinovićem, mladim Kraguječaninom koji igra za moskovsku Lokomotivu, uručili su računare direktorki Klinike za pedijatriju, prof. dr Jasmini Knežević. „U ovoj akciji, učestvovali su svi studenti Fakulteta medicinskih nauka. Dolaskom na veče medicinara i kupovinom ulaznice, deo novca su usmerili za nabavku tri računara, a naš drugar Nemanja Pejčinović, priključio se akciji na našu molbu i sam je donirao jedan računar za Kliniku za pedijatriju“, rekao je Marko Ristić, student prodekan Fakulteta medicinskih nauka.

„Veoma smo zahvalni našim studentima - budućim lekarima i njihovim prijateljima, koji su izrazili želju da učestvuju u našoj donatorskoj akciji i realizovali je na obostrano zadovoljstvo. Nadamo se da će njihovo angažovanje biti podsticaj i primer i drugima u gradu i regionu, kako bi naša akcija bila što uspešnija. Želja nam je da najmlađim pacijentima Kliničkog centra Kragujevac, pružimo što je moguće više, uz kvalitetnije uslove i lečenje na našoj Klinici za pedijatriju“, naglasila je prof. dr Jasmina Knežević, povodom ove donacije. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Klinički centar Kragujevac, krenuli su u adaptaciju Klinike za pedijatriju, novčanim sredstvima namenjenim za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, te za sređivanje podova i krečenje. Uz te radove, potrebno je kompletno rekonstruisati Centar za neonatologiju, ugraditi teretni lift, zameniti nameštaj i nabaviti opremu. S obzirom da je reč o velikim investicijama, Klinika za pedijatriju je pokrenula donatorsku akciju za prikupljanje sredstava za adaptaciju kompletnog prostora.

Na Klinici za pedijatriju, godišnje se obavi 25.000 ambulantnih pregleda, 7000 ultrazvučnih pregleda i hospitalizuje oko 5000 dece iz šest okruga Srbije (Šumadijski, Pomoravski, Rasinski, Moravički, Raški i deo Kosova i Metohije). Visokospecijalističku lekarsku negu za oko 350.000 dece koja žive na toj teritoriji, pruža Klinika za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac, u okviru koje je Centar za neonatologiju, koji godišnje leči i zbrinjava oko 450 najugroženije novorođene dece iz 13 porodilišta iz okoline.