Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad mladih Finansiranje omladinskih volonterskih projekata
 
 

Finansiranje omladinskih volonterskih projekata

Udruženje za socijalni razvoj ’’Sunce’’ iz Kragujevca, resurs centar za Šumadijski i Pomoravski okrug u partnerstvu sa Udruženjem ’’Interaktiv’’ Kragujevac a uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta ove godine će finansirati petnaest omladinskih volonterskih projekata u Šumadijskom i Pomoravskom okrugu, u okviru programa „Mladi su zakon“ u cilju podsticanja aktivizma i volontiranja mladih.

 

Na konkursu otvorenom 12. decembra 2016. godine, iz Šumadijskog i Pomoravskog okruga prijavljeno je 41 omladinskih projekata od čega je odabrano ukupno 15 koji će biti finansirani, i to osam u Šumadijskom i sedam u Pomoravskom okrugu. Mladi iz Rače, Batočine, Aranđelovca i Kragujevca dobili su mogućnost da kroz svoje volonterske projekte doprinesu razvoju svojih zajednica i sa vršnjacima iz svojim opština, rade na podsticanju aktivizma i volontiranja mladih.

U Rači će vršnjačka grupa srednje škole „Đura Jakšić“ u saradnji sa mladim amaterima Kulturnog Centra „Radoje Domanović“ kroz projekat ''Klub mladih amatera i volontera'' opremiti klub za mlade pri Kulturnom centru, u kome će mladi iz ovog mesta moći da se bave različitim kulturnim aktivnostima, uključujući i izvođenje pozorišne predstave nastale u toku realizacije projekta.

Udruženje MLADI iz Aranđelovca će u toku projekta ''Naše dvorište'' urediti prostor u dvorištu Ekonomsko-ugostiteljske škole ''Slobodan Minić'' čime će ova škola ali i tri susedne škole kao i mladi iz naselja, dobiti prostor za kvalitetno provođenje slobodnog vremena ali i održavanje časova na otvorenom.

Neformalna omladinska grupa Mladi kreativci iz Batočine će kroz projekat ''Lutajuće pozorište'' stvoriti uslove da se mladi iz Batočine bave pozorištem tako što će urediti prostor namenjen tim aktivnostima ali i kreirati pozorišnu predstavu i izvesti je u Batočini, Brzanu i Lapovu. Mladi kragujevčani okupljeni u neformalnu grupu Foto fanovi će kroz projekat ''Slika humanosti'' svoju ljubav prema fotografiji preneti drugim zainteresovanim mladima kroz radionice i obuke iz ove oblasti, a potom će svi zajedno organizovati javne akcije fotografisanja sa kojih će sav prihod ići u humanitarne svrhe. Od ovih ali i fotografija nastalih u toku realizacije ostalih omladinskih volonterskih projekata po završetku projekta biće organizovana izložba, sa ciljem promocije omladinskog aktivizma i volonterizma.

Kroz projekat ''Inkluzivna bašta-prostor za sve i svašta'' neformalne omladinske grupe Interaktivci biće uređena učionica na otvorenom u dvorištu ŠOSO Vukašin Marković u Kragujevcu u kojoj će se održavati različite radionice i aktivnosti. Na svim aktivnostima u toku projekta zajedno će učestvovati učenici škole i mladi iz opšte populacije.

Kragujevačko udruženje MLADI kroz svoj projekat ''Dan planete Zemlje'' želi da skrene pažnju na probleme zaštite čovekove okoline kroz uređenje dvorišta i igrališta škole ''Milutin i Draginja Todorović'' kao i održavanje ekoloških radionica i košarkaških turnira.

''Mladi bezbedni učesnici u saobraćaju'' je projekat Sekcije za bezbednost saobraćaja Politehničke škole u Kragujevcu koji će kroz niz predavanja, mobilnu izložbu i kampanju ''Na maturu bez automobila'' u kragujevačkim školama uticati na svest mladih sa ciljem povećanja bezbednosti u saobraćaju.

Učenici Ekonomske škole u Kragujevcu okupljeni u neformlnu omladinsku grupu EKOŠ će kroz projekat ''Nema budućnosti bez znanja prošlosti'' oslikati mural sa istorijskim motivima na zidu svoje škole i urediti okolni prostor, a održaće i niz predavanja iz istorije čime žele da podignu nivo znanja svojih vršnjaka iz oblasti lokalne i nacionalne istorije.

Svi projekti biće sprovedeni u periodu od 16. februara do 15. maja 2017. godine, a svi mladi koji žele, mogu se priključiti pomenuti grupama i zajedno sa njima raditi na podsticanju razvoja njihovih zajednica kroz aktivizam i volontiranje. Inače, Udruženje Sunce je na projektu organizovalo dvodnevnu obuku za pisanje projekata na kojoj je učestvovalo 25 mladih iz oba okruga, organizovanoj krajem januara, a grupama odabranim za finansiranje pružiće kontinuiranu podršku za realizaciju svojih projekata i kroz stečena znanja, doprineti daljem razvoju aktivnosti koje podstiču aktivizam i volontiranje mladih.

Rezultate konkursa možete pogledati na linku ovde: