Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad mladih Otvoren Omladinski klub u Kragujevcu
 
 

Otvoren Omladinski klub u Kragujevcu

U prisustvu gradonačelnika Radomira Nikolića, načelnika Šumadijskog upravnog okruga Biljane Ilić Stošić, Snežane Klašnje, pomoćnika ministra, Stefana Nikezića pomoćnika gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, predstavnika Univerziteta, Gradske uprave i predstavnika omladinskih udruženja i organizacija, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić otvorio je Omladinski klub u Kragujevcu.

 

Opremanje prostora Omladinskog kluba u ulici Prvoslava Stojanovića 10, finansirano je sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo omladine i sporta u iznosu od 1,63 miliona dinara. Klub je opremeljen najmodernijom tehnologijom koja će mladima omogućiti da se bave promocijom omladinske politike, rekao je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika. Nakon otvaranja Letnje scene i sređivanja Poligona za bezbednost u saobraćaju, u planu je bilo i otvaranje Omladinskog kluba koju finansira Ministarstvo uz podršku grada. U Srbiji postoji još 66 ovakvih klubova a cilj njihovog otvaranja je podsticanje mladih i motivisanje organizacija koje se bave omladinskom politikom da svojim primerom pokrenu mlade ljude da stvaranjem i aktivnošću promovišu sve ono što je definisano Strategijom za mlade.

Ideja je da Klub bude dostupan svim mladim ljudima ne samo u Kragujevcu već i šire. Mladi u Kragujevcu su dobili svoj prostor odakle će da se razvijaju, da stvaraju i prave nove vrednosti. Želimo da motivišemo mlade ljude da svojim entuzijazmom, volonterizmom, svojim radom unapređuju i prave bolju budućnost za sve mlade i sve građane, ne samo Kragujevca već i Srbije. Da podstaknu sve društvene aspekte i sve aktere u društvenom sistemu kako bi se položaj mladih u Srbiji unapredio, rekao je na otvaranju ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i istakao da mladi treba da budu partneri u sprovođenju omladinske politike, da se čuju njihova aktuelna pitanja, a uslove za to stvaraju ovakvi klubovi. Naša želja je da mladi mogu rasterećeno da se bave onim što oni najbolje znaju a to je rešavanje problema svojih generacija - rekao je ministar Udovičić.

Omladina JAZAS-a, Interaktiv i Udruženje “Mladi“ predstavili su rad i program svojih udruženja i istakli aktuelne teme kojim se mladi u udruženjima bave. U izlaganju predstavnika udruženja ukazano je na intenzivnu saradnju lokalne samouprave i omladinskih udruženja. Jasna je poruka najaktivnijih udruženja koja se bave omladinskom politikom u gradu: “Ne smetajte nam. Pustite nas da radimo. Ako možete da nam pomognete, pomozite!“, zaključio je gradonačelnik Radomir Nikolić i rekao, da će Kragujevac pomoći svaku aktivnost koju prepozna kao dobru i kvalitetnu. Naše je da stvaramo infrastrukturu, da im obezbedimo nešto finansijskih i materijalnih sredstava da mogu da funkcionišu, a na njima ostaje da se organizuju, da okupe što više mladih i podignu na viši stepen volonterizam koji nam nedostaje u ovom trenutku.

Prema rečima Snežane Klašnje, pomoćnika ministra, otvoreno je 66 omladinskih klubova u Srbiji a u planu je da se otvori još pet. Klubovi stvaraju mogućnost neformalnog obrazovanja mladih, organizovanje različitih skupova, rad udruženja ali i nastavak saradnje sa Ministarstvom. Grad Kragujevac ima odgovoran stav prema sporovođenju omladinske politike u prilog tome govori aktivni Lokalni akcioni plan za mlade, sistematizovano mesto koordinatora Kancelarije za mlade. Otvaranjem Omladinskog kluba zaokružuje se struktura i procedura omladinskog rada u Kragujevcu.

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');