Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad mladih Karijerno vođenje i savetovanje srednjoškolaca učiniti dostupnijim
 
 

Karijerno vođenje i savetovanje srednjoškolaca učiniti dostupnijim

Karijerno vođenje, informisanje i savetovanje mladih u Kragujevcu, naziv je završnog skupa razmene koji su u Politehničkoj školi organizovali Razvojni biznis centar i Business innovation programs. Na skupu su predstavljeni rezultati projekta “Lokalna mreža za karijerno vođenje i savetovanje u Kragujevcu“ kao deo nacionalnog projekta “Znanjem do posla“ koji finansira Švajcarska organizacija za razvoj i saradnju SDC uz podršku organizacije IP Consult.

 

Skup bila je prilika da se o karijernom vođenju, savetovanju i informisanju mladih pokrene širi društveni dijalog u lokalnoj zajednici, kako bi se potencijali ovih usluga adekvatno iskoristile u planiranju i implementaciji politike zapošljavanja mladih. Skupu su pored učenika i profesora kragujevačkih srednjih škola i partnera na projektu, prisustvovali i član Gradskog veća za obrazovanje prof. dr Nedeljko Manojlović i pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi Stefan Nikezić. Govoreći o finasijskoj podršci grada Kragujevca velikom broju projekata čiji je cilj unapređenje života građana, prof dr Nedeljko Manojlović je istakao je veliki značaj projekata u kojima učestvuju inostrani partneri.

Na taj način se omogućava pristup novim informacijama i saznanjima, što je naročito važno za obrazovni sistem, bez čije povezanosti nemamo adekvatnu informaciju o kvalitetu našeg rada. Kada je reč o karijernom savetovanju, Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih je naveo da je ono mnogo bitno za mlade ljude koji imaju dilemu koje će poslove obavljati ili na kom se fakultetu školovati. Ovo su veoma značajne prekretnice u njihovom životu jer biraju svoju budućnost, a u donošenju prave odluke kroz razgovore mogu im pomoći adekvatno obučeni karijerni savetnici.

Karijerno savetovanje dovelo bi do smanjenja nezaposlenosti, tako što bi mladi ljudi tražili pomoć od karijernih savetnika i manje lutali u potrazi za poslom ili fakultetom. Samo dobrom i organizovanom saradnjom lokalne samouprave, privrednog, nevladinog obrazovnog sektora može se doći do uspešnih rezultata i što je najbitnije smanjenja nezaposlenosti mladih, poručio je Stefan Nikezić. Inače istraživanje, koje je na skupu predstavila Marija Stojandinović, iz Razvojnog biznis centra je pokazalo je da su učenici nedovovoljno informisani o mogućnostima karijernog vođenja i savetovanja, iako smatraju da su te usluge veoma značajne za dalji razvoj karijere, izbor zanimanja i buduće profesije.

U tom smislu želimo da iskoristimo lokalne kapacitete, znanja i veštine naših timova za karijerno vođenje i savetovanje, unapredimo ih i zajedno sa njima usluge učinimo dostupnijim, kaže Marija Stojadinović.

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');