Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika ČUDO: Posle četiri meseca se probudio iz kome
 
 

ČUDO: Posle četiri meseca se probudio iz kome

Posle nekoliko meseci u kojima su mašine za njega disale i hranile ga, Stefan sada sam jede sladoled, pomera se u postelji, sve razume, ali još ne govori.

Stefan Jovanović (20), koji je bio u komi i koji je već četiri meseca vezan za postelju, nakon što je pretučen palicom ispred škole, najzad se probudio!

Posle meseci u kojima su mašine za njega disale i hranile ga, Stefan sada sam jede sladoled, pomera se u postelji, sve razume, ali još ne govori. U bolnici je dobio i nov nadimak “moj junak”, jer ga tako zovu otac, majka, sestra, stric, razredni starešina, devojka i drugovi.

Nakon tri meseca lečenja u kragujevačkom Kliničkom centru mladić je primljen na Kliniku za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Beogradu. Stefanov otac Nebojša kaže da je bolno kada se otac nakon toliko vremena ponovo raduje što mu sin guta, žvaće, klima glavom, plače i razume rečeno.

- Stvari su počele da napreduju pre mesec dana. Nije to buđenje odjednom, već najpre pokret oka, pa razumevanje napisanih reči i klimanje glavom. Ali nije jeo. Već je, tri meseca od nesreće, počela da me napušta nada. Legao sam na bolnički krevet uz njega, zagrlio ga rekao mu “sine moj, junače moj, moli te tata da jedeš. Sećaš se kad si bio mali kako sam te učio da snaga na usta ulazi. Tako si postao ovako visok i jak. Tata bi život svoj dao da staneš na noge, molim te pojedi nešto”. Mom sinu suze su se slivale niz lice. Umalo nisam umro od tuge – priča Nebojša.

Pola sata kasnije Stefan je sažvakao i pojeo kolut banane, pa celo voće. Sat kasnije pojeo je i pomfrit koji mu je doneo otac. Onda je Nebojša kupio “pola” prodavnice hrane koju Stefan voli. Sada vlada nada u kući Jovanovića.

- Dok je bio u bolnici u Kragujevcu moja supruga Mira bila je uz Stefana neprekidno, ja koliko mi lekari dozvole. Za mesto kraj njegovog kreveta neprestalno se bore stric, strina, sestre i braća, bake… Razredna ga zove telefonom, a ja Stefanu stavim slušalicu kraj uva. Plače dok je sluša kako mu se obraća sa “moj junače, mnogo mi nedostaješ”. Stefan se očigledno seća ljudi, događaja, sačuvana mu se i sposobnost shvatanja onoga što čuje i pročita. Svaka ta sitnica za nekoga, za nas je porodična proslava – kaže Stefanov otac.

Dok mu lekari leče telo, porodica Stefanu leči dušu. Njegov 20. rođendan slavljen je u bolnici, uz tortu, mada to Stefan nije mogao da vidi. Majka ga svakoga dana masira ruzmarinovim uljem. Mala sestra ga drži “zarobljenog” u zagrljaju. Fizioterapeuti sa Stefanom rade vežbe, koje mladića koštaju mnogo bola, ali to je jedini način da se oslabljeno telo vrati u formu.

Osim mnogo strpljenja u mesecima pred nama, porodici Jovanović sada treba mnogo para za lekove i rehabilitaciju koja Stefana tek čeka. Porodična ušteđevina već se istopila. Dužnici Nebojše Jovanovića sada se kriju, ne vraćaju šta su uzeli dok je ovaj čovek imao i davao. Javljaju se nepoznati, da pomognu mladiću o kojem već mesecima priča čitav Kragujevac. Na insistiranje komšija i poznanika, Jovanovići su otvorili žiro račun za pomoć porodici da svi zajedno pomognemo Stefanu da opet stane na svoje noge.

U napadu 28. marta, Darko R. (21) udarao je Stefana drvenom palicom u glavu. Sve se desilo ujutru oko devet sati za stolom u kafiću preko puta srednje Politehničke škole. Nastavak suđenja Darku R. (21) i Nikoli Š. (20), napadaču i pomagaču, održava se sedmog avgusta.

Komercijalna banka
vlasnik računa Nebojša Jovanović
br računa 205900101873087066

Izvor:Telegraf

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');