Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika U sukobima 79 mrtvih, 549 ranjenih u Egiptu, otkazani protesti Muslimanske braće
 
 

U sukobima 79 mrtvih, 549 ranjenih u Egiptu, otkazani protesti Muslimanske braće

U sukobima bezbednosnih snaga i pristalica Muslimanske braće širom Egipta je poginulo 79 osoba, a 549 ranjeno, javila je danas državna novinska agencija MENA, pozivajući se na podatke vlade.

Ovi podaci se odnose na jučerašnji dan, a tako se ukupan broj poginulih u sukobima pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija i bezbednosnih snaga od srede povećao na najmanje 830, prenela je agencija Rojters.

Muslimanska braća otkazala su "iz bezbednosnih razloga" nekoliko protesta koji su za danas bili planirani u Kairu.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz te organizacije, BBC je preneo da su najmanje dva protesta otkazana zbog "prisustva snajpera na zgradama duž rute planiranih marševa".

U Kairu je pojačana bezbednost oko zgrade Vrhovnog ustavnog suda, uoči najavljenih demonstracija pristalica Muslimanske braće i svrgnutog predsednika Mohameda Morsija.

Ispred suda, koji se nalazi u južnom delu Kaira, raspoređena su oklopna vozila i dodatne snage bezbednosti.

U međuvremenu, egipatska vlada raspravlja o krizi u zemlji i zabrani organizacije Muslimanska braća.

Egipatski premijer je pre dva dana predložio da se zakonom zabrani ta organizacija čiji su članovi glavne pristalice Morsija.

U međuvremenu, egipatska vlada raspravlja o krizi u zemlji i zabrani organizacije Muslimanska braća.

 

Katar: Pomažemo Egipat, a ne Muslimansku braću

Ministar spoljnih poslova Katara izjavio je danas da njegova zemlja nikada nije pomagala Muslimansku braću, već da je pomoć išla Egiptu.

"Što se tiče pomoći Katara Muslimanskoj braći, postoje pogrešni utisci o pomoći koju Katar pruža. Katar nikada nije pomogao neku egipatsku grupu ili političku partiju. Pomoć je uvek bila upućivana celom Egiptu", istakao je ministar Halid be Mohamad Atijah, a prenela agencija AFP.

Atijah je juče razgovarao s nemačkim kolegom Gvidom Vesterveleom. Ministri spoljnih poslova osudili su nasilje u Egiptu, pozivajući sve strane na politički dijalog da bi se izbeglo dalje krvoproliće.

"Nema drugog rešenja za Egipat osim dijaloga. U suprotnom, postoji velika opasnost da će biti proliveno još krvi, što ukazuje na opasnost od građanskog rata", rekao je šef nemačke diplomatije nakon sastanka sa katarskim kolegom.

Vestervele je pozvao da se zaštiti hrišćanska zajednica u Egiptu, pošto je povećan broj napada na hrišćanske hramove u poslednjih nekoliko dana, javila je agencija Frans pres.

Katar je jedna od glavnih zemalja koje podržavaju egipatski islamistički pokret Muslimanska braća, čiji su se protesti zbog svrgavanja s vlasti predsednika Mohameda Morsija pretvorili u sukobe sa snagama bezbednosti.

"U Kataru smo izuzetno zabrinuti zbog velikog broja žrtava", rekao je Atijah, pozivajući da se okonča nasilje, uspostavi dijalog svih strana i oslobode zatvorenici.

 

 

 

Izvor: TANJUG

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži