Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Sve veći broj žrtava u Japanu, pomerena osa zemlje
 
 

Sve veći broj žrtava u Japanu, pomerena osa zemlje

japanyemljotresJapanska agencija Kjodo javila je juče da se strahuje da bi broj žrtava zemljotresa i cunamija koji je usledio mogao biti 1.700.

Dan posle zemljotresa dogodila se eksplozija u nuklearnoj elektrani Fukušima u kojoj je povređeno četvoro radnika, ali reaktor nije oštećen.

Najmanje tri žitelja jednog japanskog grada u blizini nuklearne elektrane u kojoj se u subotu dogodila eksplozija, bilo je izloženo radijaciji.

To su mediji javili u subotu, dok jača strahovanje od velikog radioaktivnog curenja prouzrokovanog zemljotresom koji se u petak dogodio na severoistoku Japana.

Do sada je potvrđena smrt 574 osobe, ali zvaničnici japanske vlade kažu da je broj žrtava veći od 1.000.

Zemljotres pomerio zemljinu osu

Snažan zemljotres u Japanu za skoro 10 santimetara pomeriće osu rotacije planete Zemlje, saopštio je Italijanski institut za geofiziku i vulkanologiju, dok je NASA objavila da je, usped potresa, skraćeno trajanje dana za 1,6 mikrosekundi.

Agencije javlaju da je snaga zemljotresa bila tolika da je pomerila japansko ostrvo Honšu za 2,4 metra ka istoku.

Stručnjaci podsećaju da su se ovakvi događaji dešavali i ranije usled jakih potresa i da nisu zabeležene posledice, navodeći primer zemljotresa na Sumatri.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži