Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Visokotehnološki kriminal u porastu
 
 

Visokotehnološki kriminal u porastu

Beograd -- Tokom 2013. godine bio je primetan konstantan porast krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala i onih koja su počinili maloletnici.

Zamenica Republičkog javnog tužioca Gordana Janićijević, podnoseći izveštaj o radu tužilaštava na suzbijanju kriminaliteta tokom 2013. godine pred skupštinskim odborom za pravosuđe, rekla je da je u odnosu na 2012. godinu, u prošloj godini za 18 odsto povećan broj krivičnih dela maloletnika.
Ona je navela da je u odnosu na 2012. tokom prošle godine, 100 odsto povećano učešće maloletnika u krivičnim delima koja se odnosu na proizvodnju i preprodaju droge.
Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal imalo je u radu 961 predmet, rekla je Janićijevićeva, istakavši da se ona u najvećem broju slučajeva odnose na ugrožavanje sigurnosti.
Gordana Janićijević je navela da je broj krađa i razbojništava u 2013. godini bio veći za oko 20 odsto, a da se nastavio i trend povećanja slučajeva nasilja u porodici.
Po njenoj oceni, tužilaštva su tokom prosle godine pokazala visok stepen efikasnosti u radu, a tome je, kako je istakla, pored ostalog doprineo Sporazum o priznanju krivice.
Kako je rekla, taj sporazum sklopljen je sa 1.382 osobe, što je za 40 odsto više nego u 2012. godini, čime se i broj nerešenih predmeta u prošloj godini smanjio za oko 26 procenata.
Skupštinski odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu razmotrio je na današnjoj sednici taj izveštaj, kao i izveštaje o radu za 2013. godinu Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca i predložio Skupštini Srbije da ih usvoji.

Izvor:BETA

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži