Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Ukradena mesingana ploča sa ulaza u muzej "21. oktobar"
 
 

Ukradena mesingana ploča sa ulaza u muzej "21. oktobar"

Nepoznati počinioci ukrali su protekle noći mesinganu ploču sa ulaza u muzej "21. oktobar" u spomen parku "Kragujevački oktobar" u Šumaricama.

Uprava spomen parka obavestila je policiju o najnovijem napadu vandala na objekte i spomenike u spomen parku "21. oktobar". Na mesinganoj ploči, dimenzija metar i po sa sedamdeset, koja je postavljena prilikom završetka izgradnje muzeja 1976. godine, bili su ispisani nazivi preduzeća i institucija koje su pomogle izgradnju ove ustanove. Prema rečima kustosa muzeja, Jelene Davidović ploča je bila dobro pričvršćena i počinioci su je, pretpostavlja se, metalnom polugom izvalili sa zida, a krađa se najverovatnije dogodila prošle noći. Ovo nije prvi put da se u muzeju suočavaju sa ovakvim problemima. Lopovi su davne 1996. godine ukrali srne vajara Jovana Soldatovića,koje je on poklonio sapomen parku, a 2011. i 2013. godine dva puta krali mesingani gorionik "Večnog plamena" ispred ovog muzeja.

Vandali su u više navrata i grafitima skrnavili spomenike žrtvama streljanja. U muzeju 21. oktobar o ovom dogadjaju obavestili su policiju a kako su najavili u planu je postavljanje video nadzora ispred i oko muzeja. Iz Gradske uprave ističu da je skrnavljenje Muzeja ''21. oktobar'' – čin za svaku osudu. "Krađa mesingane ploče sa Muzeja ''21. oktobar'' čin je za svaku osudu i prezir. Oni koji su se noćas drznuli da oskrnave simbol kragujevačke tragedije – mesto sećanja na jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, uvreda su za istoriju grada, za kulturu, za streljane i za njihove potomke.

Šteta je nemerljiva, ne u materijalnom već u moralnom smislu, jer je Muzej više puta do sada bio na meti huligana koji su u decembru 2011. a potom i 2013. ukrali gorionik Večitog plamena slobode. Ko god da je to uradio i šta god da je bio motiv, očekujemo da počinioci tog sramnog čina budu što pre otkriveni i procesuirani", istaknuto je u saopštenju Gradske uprave.

foto: RTV

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');