Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Novi zemljotres pogodio Japan
 
 

Novi zemljotres pogodio Japan

japan-zemljotres-prizorZemljotres 6 stepeni po Rihteru uzdrmao oko 7 sati po lokalnom vremenu severoistočni deo Japana gde se vlasti bore da stabilizju oštećenu nuklearnu elektranu. Za sada nema izveštaja da li je najnoviji zemljotres izazvao štetu i ljudske žrtve, ali nije izdato upozorenje za cunami.

Kompanija "Tokio eliktrik pauer" koja upravlja oštećenom nuklearkom "Fukušima Daići", navela je da nije primila izveštaje da je najnoviji zemljotres oštetio ugroženo postrojenje.

Podsetimo, nakon razornog zemljotresa jačine 8,9 stepeni po Rihterovoj skali i cunamija visine 10 metara, koji je potom usledio, 11. marta, severoistočna obala Japana je gotovo zbrisana. U tim katastrofama oštećena je i nuklearna elektrana "Fukušima 1", u čijim reaktorima je bilo nekoliko eksplozija, a nivo radijacije je znatno povećan. Stanje u toj nuklearki i dalje je nestabilno. Takođe, od glavnog udara zemljotresa, Japan je pogodilo više desetina zemljotresa.

U vodi u Tokiju i u prefekturi Fukušima gde se nalazi oštećena nuklearna elektrana "Fukušima 1", otkrivene su abnormalne količine radioaktivnog joda. U fabrici za preradu vode u Tokiju, koja snabdeva veliki deo grada, utvrđeno je da voda sadrži 210 bekerela radiaktivnog joda po litru, a da je limit 100 bekerela i zato se ta voda ne preporučuje za decu. Međutim, iz Biroa tvrde da voda nema zdravstveni rizik za odrasle osobe, prenela je agencija AP.

S druge strane, SAD su prva zemlja koja je blokirala uvoz mleka, voća i povrća iz Japana iz oblasti kod nuklearke, zbog straha od kontaminacije, prenela je agencija Rojters. Naime, američka administracija za hranu i lekove donela je odluku da obustavi uvoz iz četiri japanske prefekture na severoistoku. Britanska agencija navodi da bi i druge države mogle da slede ovaj primer i da uvedu formalnu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Japana, dok su neki privatni uvoznici već prestali sa isporukama iz Japana.

Zbog visokog nivoa radijacije, radnici u nuklearki "Fukušima-Daići" privremeno su danas obustavili rad na reaktoru 2, saopštila je Japanska agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost. U saopštenju se navodi da su radnici povučeni pošto je uočen nivo radijacije od 500 milisirti na sat, što ulazi u opasnu zonu radijacije.

U najnovijem saopštenju japanska Policijska agencija je navela da je više od 9.400 ljudi izgubilo život u zemljotresu i cunamiju i da se više od 14.700 vodi kao nestalo. Ove brojke će verovatno biti povećane i japanski policijski zvaničnici procenjuju da bi konačn broj žrtava mogao da premaši 18.000, prenela je američka agencija AP.

Portparol japanske policije naveo je da je najteže pogođena prefektura Mijagi, gde se procenjuje da će broj žrtava dostići 15.000 , dok u drugim pogođenim oblastima već ima potvrđenih 3.700 žrtava.

Japanska vlada procenjuje da bi materijalna šteta od zemljotresa i pratećeg cunamija 11. marta mogla dostići 309 milijardi dolara.

Izvor: SumadijaPress

This content has been locked. You can no longer post any comment.