Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Od "mučenice" do ubice
 
 

Od "mučenice" do ubice

rakija_jpg014019Posle tri smrtna slučaja zbog trovanja rakijom, pojačana kontrola proizvodnje i prodaje tog alkoholnog pića. U udruženju "Srpska rakija" kažu da država treba da pooštri kontrolu najjeftinijih rakija, pošto je kod njih potencijalni rizik najveći.

Prethodnih dana izveštavali smo o nebezbednoj rakiji subotičke firme "Skaid", od koje je umrlo troje ljudi. Posle pojave takvih slučajeva, javlja se pitanje koji je najsigurniji način da se prepozna da li je sadržaj u flaši rizičan. Stručnjaci poručuju da tako nešto ne vredi ni pokušavati. Toksikolog sa Vojnomedicinske akademije Tomislav Režić tvrdi da to nije moguće na osnovu organoleptičkih svojstva i na osnovu mirisa.

U Udruženju "Srpska rakija" kažu da se lozovača i šljivovica "Skaid" nikako ne mogu nazvati rakijama, a ponajmanje prirodnim. Kažu da voćna rakija može nekom da se ne svidi, da bude jakog mirisa i da vas od nje boli glava, ali ne može da vas ubije, osim ukoliko joj se ne doda veća količina metanola.

Ivan Bogdanović, iz tog udruženja, kaže da država treba više da kontroliše najjeftinije rakije zato što je kod njih najveća šansa da dođe tragičnog ishoda.

"Ako znamo da je akciza na rakiju 100 i nešto dinara, i na to ide PDV, ako znamo da najlošija rakija ne može da se kupi bez 200, 300 dinara, onda ne može litarska boca rakije u prodavnici biti 200 dinara", kaže Bogdanović.

Po Zakonu, svaki proizvod mora imati dokaz o ispravnosti.

"Dobavljači su u obavezi da pribave sve sertifikate o ispravnosti i prehrambenih i neprehrambenih proizovoda, i tek nakon toga može roba da se nađe u prodaji", kaže Milena Radulović iz "SOS marketa".

Povučeno 3.500 litara alkohola

U Udruženju "Srpska rakija", ne isključuju mogućnost da se podmetne analiza ispravne rakije, a isporuči neispravna. Nadležni kažu da redovno kontrolišu legalne proizvođače i trgovce.

Ove godine je sa tržišta povučeno oko tri i po hiljade litara nebezbednog alkoholnog pića. Veliki problem su nelegalni proizvođači, poput subotičkog "Skaid-a", koji je u februaru izbrisan iz registra proizvođača.

"Ovde se radi o kriminalu, o nelegalnim radnjama, o tokovima koje je veoma teško kontrolisati, tako da je naša inspekcijska služba primenila sve ono što možemo da uradimo i do onih granica do kojih možemo da uradimo, da ovo sprečimo. Ne postoji takav sistem kontrole koji vam može garantovati da se ovo neće desiti", kaže Dušan Pajkić iz Inspektorata Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Inspekcija će protiv odgovornih u ovom slučaju podneti krivične prijave, a tražiće i trajnu zabranu obavljanja delatnosti. Posle svega ipak ostaje gorak ukus, jer izgleda da se o nebezbednim, to jest otrovnim rakijama vodi računa tek pošto usmrte nekog.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.