Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Preminuo glumac Ljubomir Ubavkić Pendula
 
 

Preminuo glumac Ljubomir Ubavkić Pendula

Glumac Ljubomir Ubavkić Pendula umro je u 86. godini u Kragujevcu, saopštio je Knjaževski-srpski teatar iz tog grada. Komemoracija će biti održana u subotu u 9 na sceni "Joakim Vujić" kragujevačkog teatra, a sahrana će se obaviti istog dana u 14 časova na Varoškom groblju u Kragujevcu.

 

Ubavkić je bio jedan od najpoznatijih kragujevačkih glumaca, dugogodišnji prvak drame umetničkog ansambla Teatra "Joakim Vujić" i popularni komičar. Rođen je u Otočcu u Lici, a kao dete došao je u Kragujevac. Prve glumačke korake napravio je u Dramskoj sekciji kragujevačke Druge muške gimnazije, OKUD "Sreta Mladenović" i Dramskom studiju Doma omladine. Tu ga je pre više od šest decenija zapazio istaknuti kragujevački glumac Stevan Mišić Ceca i odveo ga ondašnjem upravniku pozorišta Ljubiši Ružiću "uveren da će od njega biti nešto". Osim u Kragujevcu, igrao je i na pozornicama Austrije, Nemačke, Francuske, Bugarske, Poljske, Švajcarske, SAD i Kanade.

Imao je više od 300 uloga i dobio je tri "Zlatna ćurana", Nušićevu nagradu za životno delo, statuetu "Joakim Vujić" za doprinos pozorišnoj umetnosti i druge nagrade, a uvršćen je i u Klub bardova koji čini deset komičara iz cele zemlje. Ostvario je zapažene uloge i u televizijskim serijama i komedijama kao što su "Jovan i Jovanka", "Dr.", "Glumac je glumac", "Otpisani", "Povratak otpisanih", "Više od igre", "Vreme belog konja", "Levaci", "Vruć vetar" i druge.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');