Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Izvezeno robe za 360 miliona dolara
 
 

Izvezeno robe za 360 miliona dolara

Kragujevac - Privreda Šumadije i Pomoravlja izvezla je prošle godine proizvoda i robe u vrednosti od oko 360 miliona dolara.

 

Na inostranim tržištima, prema podacima Regionalne privredne komore u Kragujevcu, najviše su se prodavali gotovi proizvodi od plastike i bakra, zatim nameštaj, automobili, mašine i oružje.

Pozitivne rezultate od lane ostvaruje i poljoprivredna delatnost, te je suficit u robnoj razmeni sa inostranstvom u 2010. ostvaren i u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji.

Šumadijsko-pomoravska privreda lane je najviše izvozila na tržišta evropskih zemalja. U države, članice EU iz Šumadije i Pomoravlja izvezeno je 53 odsto proizvoda, u zemlje CEFTA sporazuma 35 i u države članice Asocijacije EFTA dva odsto proizvoda, to znači da je na tržišta evropskih zemalja lane ukupno izvezeno 90 odsto proizvoda iz šumadijsko-pomoravskih firmi.

Domaćim privrednicima od ove godine biće dostupne i povlastice u trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, dok kompanija Fijat automobili Srbija najavljuje povećanje izvoza „punta“ u zemlje Severne Afrike.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Danas

This content has been locked. You can no longer post any comment.