Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Najrizičniju deonicu pokriva jedan sanitet
 
 

Najrizičniju deonicu pokriva jedan sanitet

ibarska_fKRALJEVO - Iako je na deonici Ibarske magistrale od 50 kilometara koju pokriva ambulanta u Ušću za godinu dana u udesima poginulo 15 ljudi, pokriva je samo jedan delimično opremljen sanitet, a lekari iz ove ambulante nemaju dovoljno ni ostale moderne opreme. Jedini sanitet koji poseduje ambulanta u Ušću u noći kada su u udesu kod Ušća poginuli otac i ćerka, a sin teško povređen, bio je na putu za Kraljevo, jer su lekari morali da u bolnici zbrinu duševnog bolesnika. Na lice mesta izašlo je tako terensko vozilo u kom je bio rezervni tim koji je na licu mesta ipak uspeo da reanimira stradalog dečaka i obezbedi da živ stigne do Kragujevca, gde se lekari bore za njegov život.

Da bi se on transportovao do prve bolnice, na 55 kilometara udaljeno mesto nesreće morao je da dođe kombi iz Kraljeva, jer u Ušću iz koga ambulanta pokriva skoro jednu trećinu područja najvećeg gradskog atara u Srbiji, ne postoji celodnevni trauma punkt.

- Ne samo skoro 50 kilometara magistrale nego i sela koja su od Kraljeva udaljena i po 70 kilometara su u našoj nadležnosti. Mi smo ambulanta, a uz opštu praksu radimo i malu hirurgiju, porađamo na terenu i mnogo toga, budemo i internisti, ginekolozi, a sve to radi pet lekara, uz pomoć medicinskog osoblja. Imamo režim pripravnosti, ali kada se nešto desi najmanje 10 minuta treba da se skupi ekipa. Ako neko krvari na putu, to je mnogo - kaže dr Lazar Ječmenica.

Ambulanta u Ušću je u odnosu na ranija vremena prilično opremljena. Imaju dve terenske “lade”, kombi i vozilo kojim pacijente voze na dijalizu u Kraljevo. Nedostaje, međutim, jedno, kako kaže dr Ječmenica, potpuno opremljeno vozilo u kome će biti sva oprema za reanimaciju i održavanje u životu povređenih i bolesnika.

- Nedostaje i kadar. Moramo da imamo stalna dežurstva i ekipe koje mogu u trenutku da deluju. Nedavno smo dobili jedan mobilni defibrilator, ali za drugi nemamo baterije i može da radi samo u ambulanti. Zato nam se dešavalo da nam čovek umre na ulici, a da ništa ne možemo da preduzmemo. Zato nam je potrebno vozilo koje će uz taj uređaj imati i pribor za intubaciju i sve ono što jednoj ekipi ako pacijenta zatekne živog na terenu treba da omogući da ga živog dopremi do specijalista - kaže dr Ječmenica.

Situacije da vozilo sa lekarom uz brdo do pacijenta vuče traktor ili da na teren idu “lada niva” i sanitet koji čeka da terenac prebaci pacijenta do puta su uobičajene.
- Na Rudnu smo nekada imali lekara, sada je gore samo medicinska sestra. Dešava se da lekare pozove telefonom i pita šta da radi i onda joj mi često korak po korak objašnjavamo kako nekom da pomogne - kaže dr Ječmenica.

Da bi deku koga je gotovo ubio ovan dovezli do bolnice, lekari su morali da koriste dva prevoza, da bi dečaka koji se smrzao spasli, umesto moderne opreme, kaže dr Ječmenica, on je morao da se zajedno sa njim potapa u vruću vodu.

Dr Dragan Arsić, direktor Zdravstvenog centra “Studenica”, kaže da je u Ušću potreban trauma punkt.

- Taj punkt bi trebalo da bude potpuno opremljen da brzo reaguje i to će biti deo studije koju pripremamo za Ministarstvo zdravlja, koje nam je do sada dosta izašlo u susret - kaže dr Arsić. Po njegovim rečima, činjenica da je magistrala postala neuralgična tačka, ali i to da je područje razuđeno, razlog su da se zdravstvena zaštita pojača.

- Muka je što je kasa iz koje treba da se odvoji dodatni novac za to u Beogradu, a bez nje mi smo nemoćni. Ministarstvo nas i u ovom kao i u mnogim drugim projektima podržava, ali bez novca iz Fonda bojim se da i od ove priče neće biti ništa - kaže dr Arsić.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');