Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Svedok se izljubio sa Šešeljom
 
 

Svedok se izljubio sa Šešeljom

seseljSvedoci odbrane na suđenju Vojislavu Šešelju zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka tvrde da su svojevoljno obelodanili identitet. Jedan od svedoka zatražio i dobio dozvolu da se "rukuje i izljubi" sa Šešeljom.

Pet svedoka odbrane na suđenju Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja suda izjavilo je da su svojevoljno objavili da je trebalo da budu zaštićeni svedoci u glavnom procesu protiv Šešelja.  Jedan od svedoka, Zoran Dražilović, zatražio je i dobio dozvolu da se "rukuje i izljubi" sa optuženim Vojislavom Šešeljom, što je potpuno neuobičajeno ponašanje u sudnicama.

Dražilović je zamolio sudije da se pozdravi sa svojim partijskim šefom, rekavši da ga nije video "više od osam godina, osim na televizijskim ekranima".

Zoran Rankić je, kao i ostali, rekao da nije želeo da svedoči protiv Šešelja, tvrdeći da ga je na to primoravalo haško tužilaštvo.

Rankić je potvrdio da je Šešeljevim saradnicima zatim dao izjavu u korist odbrane, pod punim imenom i prezimenom, i odobrenje da je objave, a Rankićeva izjava je objavljena septembra 2008. u knjizi zbog koje je Šešelj optužen.

Svedok odbrane Nenad Jović izjavio je da je njegov identitet kao zaštićenog svedoka u glavnom procesu protiv Šešelja prva otkrila Nataša Kandić.

Jović je rekao da je njegov identitet obelodanila direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić u emisiji TV Foks Recite narodu, 29. novembra 2007. godine.

Jović je rekao i da nikada nije tražio, ni pristao da bude zaštićeni svedok protiv Šešelja, ali da je dao izjave Šešeljevim saradnicima, želeći da bude svedok odbrane. Upitan od Šešelja da li je dao saglasnost da te izjave budu objavljene u knjizi, Jović je odgovorio potvrdno.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Brus Makfarlan predočio je Joviću da je od 2003. do 2007. dao više izjava i da je prvi kontakt uspostavljen na njegovu inicijativu.

Lažna obećanja?

"Dolazio sam zato što su govorili da će mi obezbediti odlazak u treću zemlju, posao, mnogo para, hotel ovde u Holandiji i devojke. Ja sam išao da vidim dokle će da idu. Kad se pokazalo da su to laži, ja sam sve ispričao", odgovorio je Jović. 

Šešelj je optužen za nepoštovanje suda zato što je u knjizi, čiji naslov u optužnici nije naveden zato što je uvredljiv, otkrio identitet 11 zaštićenih svedoka iz glavnog postupka koji se protiv njega pred Tribunalom vodi po optužnici za zločine nad nesrbima u  Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Tribunal je Šešelja ranije pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, zato što je objavio imena zaštićenih svedoka.

Krajem maja, Šešelj je treći put optužen za nepoštovanje suda zato što, uprkos nalogu suda, nije sa svoje internet stranice uklonio knjige i dokumenta u kojima se pominju imena zaštićenih svedoka.

Za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 evra, ili i jedno i drugo.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.