Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Južna Afrika neće Gavrića
 
 

Južna Afrika neće Gavrića

gavricJužnoafričke vlasti proglasile su nepoželjnom osobom Dobrosava Gavrića koji je u Srbiji, 2006. godine, osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, zbog čega će biti deportovan iz te zemlje, preneli su danas lokalni mediji. "Na osnovu odluke da su Gavrić i njegova porodica, uključujući i maloletnu decu, proglašeni nepoželjnim osobama, ministarstvo će osigurati da odredbe našeg Imigracionog zakona budu primenjene", rekao je na brifingu zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje Mkuseli Apleni.

On je dodao da su Gavrić i njegova supruga Danijela Lazić prekršili južnoafričke imigracione zakone pošto su imali lažne dokumente. Kako ukazuju mediji, ta odluka znači da Gavrić koji je ušao u Južnu Afriku u septembru 2007. godine koristeći lažno ime Saša Kovačević, nije uspeo u nameri da dobije izbeglički status i suočava se sa deportacijom.

Južnoafrički list Dejli vojs piše da je Gavrićevo svedočenje zabeleženo u sudu na 26 kucanih stranica i da liči na scenario za holivudski film. List prenosi i da je na osnovu svedočenja, on boravio u Ekvadoru u Južnoj Americi 2006. godine, sa lažnim pasošem, a da je dve godine kasnije došao u Južnu Afriku i otvorio, pa prodao restoran koji se vodio na ime njegove supruge.

Lokalni mediji javili su 14. decembra 2011. da je Gavrić, pod lažnim imenom, priveden u toj zemlji zbog posedovanja droge, a pošto je utvrđen njegov identitet, uhapšen je po međunarodnoj poternici Srbije. On je potom podneo zahtev za izbeglički status u Južnoj Africi, a protiv zahteva Srbije za njegovo izručenje borio se tvrdeći da je nevin, da je sudski proces protiv njega 2006. u Srbiji bio nepravedan i da bi mu boravak u zatvoru dodatno ugrozio zdravlje.

Gavrić je bio 23-godišnji policajac kada je optužen za ubistvo Arkana, u januaru 2000. godine. Gavrić i njegov pomagač u ubistvu Arkana, Milan Đuričić uhapšeni su 2001, a u oktobru 2006. godine osuđeni na 30 i 35 godina zatvora zbog ubistva i kovanje zavere za ubistvo Arkana.

Obojica su od tada u bekstvu, jer su od oktobra 2003. godine bili pušteni da se brane sa slobode. Prema policijskim izvorima iz tog perioda, oni su prvo pobegli u Bosnu.

Trećeoptuženi za ubistvo Arkana, Dragan Nikolić, takođe je osuđen na 30 godina zatvora.

Na suđenju je dokazano da je Gavrić ispalio hice koji su usmrtili Arkana i dvojicu njegovih prijatelja. Gavrić je tada ranjen i tokom suđenja koristio je invalidska kolica i štake.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.