Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Izložba grafika "Umetnost katastrofe" Lukaša Butovskog
 
 

Izložba grafika "Umetnost katastrofe" Lukaša Butovskog

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na otvaranje izložbe grafika „Umetnost katastrofe“ Lukaša Butovskog koja će biti otvorena u četvrtak 26. septembra 2019. godine u 20 časova u Gradskoj Galeriji „Mostovi Balkana“ u Kragujevcu.

 

Nakon nekoliko grafičara krakovske škole kragujevačkoj publici će se svojim delima predstaviti predstavnik gdanjske škole grafike Lukaš Butovski. Umetnik  svoje katastrofične vizije globalizovanog i haotičnog sveta u kome živimo prenosi na svoja dela. Apokaliptične vizije odraz su umetnikovog emotivnog stanja i njegovog promišljanja o ljudskoj egzistenciji, ideologiji, moralu. Njegov cilj je da ukaže na probleme i podstakne na razmišljanje. Grafike su izvedene u veoma zahtevnoj tradicionalnoj grafičkoj tehnici - litografije u boji.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra 2019. godine.

Grafike iz ciklusa „Umetnost katastrofe“ izvedene su pretežno u tehnici litografije, a u manjem broju i u drugimtehnikamaumetničkegrafike. Izložba je izraz umetnikovog nastojanja da uskladi formu sa sadržajem. Autor se suočava sa brojnim „preprekama“ koje mu ponekad izgledaju kao tehnološki „Armagedon“ prilikom štampanja na pločama od litografskog kamena.

S druge strane, cilj ove izložbe je da izrazi umetnikova emotivna stanja, a presvega njegova promišljanja o životu i svetu u kome je svega previše. U ovom svetu sve je u haosu i velikoj konfuziji, i po njegovom mišljenju on se u velikom stilu i nezaustavljivo približava katastrofi. Umetnik u svom radu preispituje iščekivanje samog kraja sveta, nečeg što se možda nikada neće dogoditi.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži