Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Otvaranje izložbe fotografija Ivana Arsenijevića
 
 

Otvaranje izložbe fotografija Ivana Arsenijevića

U seriji radova pod nazivom „Tiha mesta“ Ivan Arsenijević prikazuje istoriju sadašnjosti, pozivajući se kako sam ističe, na tezu Zigmunda Baumana[1] o fluidnoj površini savremenog društva: „fluidni život, baš kao i fluidno moderno društvo, ne mogu zadržati isti oblik, niti pravac“. Autor na svojim fotografijama istražuje svakodnevicu, sve njene promenljive registre, kao suspenziju opipljivog, realnog, efemernog sveta.

To su tiha mesta, intimne percepcije prostora i vremena, prisustva i odsustva. Naizgled hladni zamrznuti kadrovi, filigranski čisti u kompoziciji, skoro idilični u svojoj jednostavnosti i kontemplaciji, referiraju na temu identiteta u kontekstu sveopšte nestabilnosti. .... Naime, iza Arsenijevićeve tišine, vrlo sugestivno i višeznačno, progovara turbulentna, rizomatična današnjica. Ona je smeštena u izabranom fragmentu prostora ili detalja, poput citata, izvan kategorija prošlosti i budućnosti, onako kako je i Sontagova[1], označila fotografiju. Autor, u jednom takvom vizuelnom citatu, vrlo promišljeno bira motive i konstruiše atmosferu svojih fotografija, jer „fluidni život daje spoljnom svetu, i zapravo svemu što nije deo sopstva, jednu primarnu, dominantnu vrednost“[2].

[1] Suzan Sontag, O fotografiji, Kulturni centar Beograda, 2009.

[2] Zigmunt Bauman, Fluidni život, Novi Sad, 2009.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži