Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Filum u Domu vojske od jeseni
 
 

Filum u Domu vojske od jeseni

Tek sa dolaskom Zoran Đorđevića na mesto ministra odbrane, stvari su pokrenute sa mrtve tačke, ali o detaljima tek treba da se dogovorimo, kaže rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević Kragujevac – Hoće li se Filološko-umetnički fakultet (Filum) skućiti u Domu vojske? Ovo pitanje se u Kragujevcu postavlja nekoliko godina.

 

„Tek sa dolaskom Zorana Đorđevića na mesto ministra odbrane, stvari su pokrenute sa mrtve tačke, ali o detaljima tek treba da se dogovorimo”, kaže rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević. I dodaje: „Ako se nešto u međuvremenu ne pokvari, Filum bi mogao da se useli u Dom vojske do početka nove školske godine”. Na kragujevačkom Filumu nam je rečeno da imaju spremljen elaborat o rekonstrukciji zapuštenog objekta, a ovaj fakultet je pre tri godine konkurisao za sredstva koja su potrebna da bi se Dom vojske prilagodio potrebama nastavnika i studenata.

Od nadležnih je traženo 120. 000 evra, ali Ministarstvo prosvete nije uspelo da realizuje projekat, pošto je Ministarstvo odbrane zahtevalo da ono vodi posao i bira izvođača radova. Inače, o razmeni i eventualnoj kupovini vojne imovine u Kragujevcu koja je u Master planu, grad i Ministarstvo odbrane su pregovarali više od decenije – bezuspešno. Rešenje problema je konačno na vidiku, posle saglasnosti koju su postigla ministarstva odbrane, prosvete i državne uprave.

Mediji prenose da su se ministri Đorđević, Šarčević i Brnabićeva dogovorili o ustupanja tri vojna objekta državnim univerzitetima. Reč je o kasarnama „Filip Kljajić” u Nišu i „Arčibald Rajs” u Novom Sadu, te Domu vojske u Kragujevcu, objektu koji se ne koristi gotovo 15 godina. Od Nato bombardovanja se, praktično, ne koristi ni kasarna „Vojvoda Radomir Putnik” koja se nalazi preko puta Doma vojske, u centru grada, u Ulici kneza Miloša. U kasarni je samo nekoliko vojnika koji održavaju krug, a stare zgrade, teško oštećene u bombardovanju, nisu više upotrebljive. Ovi vojni kompleksi zauzimaju oko 10 hektara u samom srcu Kragujevca, ali lokalna samouprava nikako nije uspevala da se dogovori sa Ministarstvom odbrane, pre svega zbog previsoke cene.

Prema poslednjoj proceni Poreske uprave, za kasarnu, koja se prostire na oko osam hektara, trebalo je izdvojiti više od 30 miliona evra, a za Dom vojske, koji je izgrađen na oko dva hektara, više od osam miliona. Grad, jednostavno, nije imao novca, pa se čekalo na spasonosnu odluku Ministarstva odbrane o ustupanju dela vojne imovine. Ipak, ostaje da se vidi kako će ova transakcija biti realizovana: koji će deo Filuma, fakulteta sa tri odseka i oko 2.000 studenata, preći u Dom vojske i ko će finansirati rekonstrukciju ruiniranog objekta koji nije ni građen za potrebe jedne visokoškolske ustanove.

U Dom vojske će, najverovatnije, preći studenti sa filološkog i muzičkog odseka, dok bi studenti sa primenjene i likovne umetnosti mogli da se usele u objekte Vojno-tehničkog zavoda koji, takođe, treba da se prilagode njihovim potrebama. U aprilu 2016, prilikom susreta predstavnika grada i Ministarstva odbrane, rečeno je da bi Univerzitet u Kragujevcu mogao da uloži 11 miliona dinara u sređivanje Doma vojske, a krajem prošle godine ministar prosvete Šarčević je izjavio da će „naći način da se obezbedi deo sredstava neophodnih za prilagođavanje objekta potrebama obrazovanja”.

Filum je, inače, podstanar još od osnivanja 2002. Dekanat je u zgradi Druge gimnazije, a nastava se i sada odvija na nekoliko različitih lokacija u gradu. Zakup prostora skupo je koštao ovaj fakultet, a sasvim je moguće da će zakup morati da plaća i pošto se useli u Dom vojske. Način korišćenja tog objekta tek treba da se utvrdi. Dom vojske ima oko 6.000 metara kvadratnih, a osim samog objekta koji je nekada služio za odmor i razonodu vojnika, u okviru kompleksa su još bazen, nekoliko sportskih terena i bina na otvorenom.

Pre nekoliko godina pričalo se da će kragujevački Filum dobiti svoju zgradu, a grad je u jednom trenutku obećao 100 miliona dinara za početak gradnje. Ta ideja, međutim, nije realizovana, a zbog nedostatka adekvatnog prostora, na Filum su svojevremeno „bacali oko” i neki susedni gradovi koji su bili spremni da udome ovaj fakultet.

foto: Blic | Dom vojske u Kragujevcu

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži