Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet BŽEŽINSKI ZABRINUT: RUSIJA PONOVO POSTAJE IMPERIJA
 
 

BŽEŽINSKI ZABRINUT: RUSIJA PONOVO POSTAJE IMPERIJA

Dokazani rusofob – bivši savetnik predsednika SAD Džimija Kartera za nacionalnu bezbednost Zbignjev Bžežinski – oštro je kritikovao Ukrajinu za odustajanje od pridruživanja Evropskoj uniji.

Ovaj američki geopolitičar poljskog porekla faktički je direktno optužio predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da je „podlegao ruskom pritisku i zakočio proces zaključivanja sporazuma o pridruživanju EU”.

Bžežinski je – ne krijući nezadovoljstvo razvojem situacije u trouglu Brisel-Kijev-Moskva – faktički optužio ukrajinsku političku elitu da je nesposobna da se „suprotstavi Rusiji”.  Pritom je ocenio da je odluka o obustavljanju pridruživanja Evropskoj uniji „izbor nacionalnog porobljavanja zbog egoističnih ambicija i lične osvete”.

Sve ovo je lako shvatljivo, ako se ima u vidu da je Bžežinski još pre 20 godina, u jednoj od svojih poznatih knjiga  napisao: „Rusija bez Ukrajine prestaje da bude imperija, a sa Ukrajinom – potkupljenom i potčinjenom – Rusija se automatski opet pretvara u imperiju”.

Američki Poljak nikada nije krio svoju ubeđenost da je uvlačenje Ukrajine u „evropske integracije” od strateškog značaja za Zapad jer je ključni preduslov da se „osujeti” ruski prodor u Evropu”.

U tom smislu je napisao: „Novi svetski poredak sa hegemonijom SAD formira se protiv Rusije i na njenim ruševinama. Ukrajina je odbrambeni bedem Zapada protiv vaskrsavanja Sovjetskog Saveza”.

Bžežinski ne krije da je krajnje zabrinut: „Ukrajina je na raskrsnici. Može napraviti korak prema EU, a može se i potčiniti imperijalnom Putinovom projektu”.

Izvor:Fakti

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži