Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Švedska zatvara zatvore zbog nedostatka osuđenika
 
 

Švedska zatvara zatvore zbog nedostatka osuđenika

Za razliku od neviđenog rasta zatvorenika u SAD, Švedska ide u suprotnom smeru: ima previše zatvora i premalo osuđenika. zbog toga je ova država rešila da stavi katanac na četiri zatvora i jednu pritvorsku jedinicu.

Razlog za ovakvu odluku nije nedostatak kriminala. Zapravo, stopa kriminala u Švedskoj je u blagom porastu. Poenta se krije u državnoj politici rehabilitacije kriminalaca, a ne njihovog tamničenja.

Zatvorska populacija u ovoj skandinavskoj zemlji je za samo godinu dana opala za šest odsto, dok u SAD federalni zatvori beleže 40 odsto više zatvorenika od predviđenih kapaciteta objekata.
Najčitaniji američki list „Njujork Tajms“ naglasio je protekle nedelje razliku u sistemu rehabilitacije između SAD i Evrope, gde je većina zatvorskih kazni kraća od 12 meseci, dok je Americi taj prosek duži od tri godine.
Novinari ovog lista su primetili i najznačajniju razliku: u Evropi je za zatvorenike predviđena veća sloboda kretanja i bolji uslovi kako bi mogli da se na pravi način vrate u društvo. Jer, nije poenta samo nekoga strpati iza rešetaka i baciti ključ.

Izvor:Alo

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.