Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Kineski helikopter spašava nasukani ruski brod
 
 

Kineski helikopter spašava nasukani ruski brod

Većina putnika i četiri člana posade ruskog ekspedicionog broda nasukanog kod Antakrtika biće evakuisani pomoću kineskog helikoptera čim to vremenske prilike dozvole, saopštili su danas ruski zvaničnici.

„Doneta je odluka da 52 putnika i četiri člana posade budu evakuisani helikopterom sa kineskog broda Sju Long čim vreme to dozvoli“, navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Ruski brod „Akademik Šokalski sa 74 putnika zaglavio se na Badnje veče kada je i poslao poruku za pomoć, na oko 185 kilometara od francuske baze na Antarktiku. Nezgoda se dogodila zbog jakih vetrova koji su nabacali led i sneg oko plovila gde se ubrzo oformio debeli ledeni pojas.

Prema rečima kapetana ruskog broda, posada i drugi članovi ekspedicije su dobro, i njihovi životi i bezbednost nisu ugroženi, dodaje se u saopštenju.

Australijski ledolomac, koji je bio u misiji spašavanja broda, morao je da se vrati zbog snežnih padavina koje su gotovo potpuno smanjile vidljivost, što je, takođe, sprečilo i akciju spašavanja helikopterom, preneo je AFP.

Na brodu su naučnici i turisti koji su krenuli rutom istorijskog putovanja australijskog istraživača Antarktika Daglasa Mausona pre jednog veka.

 

Izvor:Tanjug

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži