Trenutno se nalazite na strani: Vesti Sport Fudbal Šokantan finiš, Huntelar heroj Holandije!
 
 

Šokantan finiš, Huntelar heroj Holandije!

Fudbaleri Holandije pobedili su Meksiko sa 2:1 (0:0) u osmini finala Svetskog prvenstva golom Huntelara iz penala u 94. minutu.
Meksikanci su poveli lepim golom Dos Santosa u 48. minutu, a na samo dva minuta do kraja rezervista Huntelar asistirao je Snajderu koji izjednačuje rezultat. U nadoknadi vremena Roben je iznudio penal, a odgovornost je preuzeo Huntelar i doneo je veliko slavlje ’Oranju’.

Holandija je druga zemlja koja je na istom SP tri puta gubila i uspela da preokrene, posle Zapadne Nemačke 1970. godine, a i Meksiko se upisao u istoriju, doduše neslavno – Meksikanci su prva selekcija koja je u istoj fazi takmičenja eliminisana na šest uzastopnih Mundijala (1994-2014).Holandija je već u devetom minutu ostala bez povređenog De Jonga, čime se raspala taktička postavka Van Gala. 

Njegov tim u prvom poluvremenu bio je potpuno bezopasan, praktično nije uputio nijedan pravi udarac ka golu rivala, ali čak i tako Holandija je vrlo lako mogla da povede u sudijskoj nadoknadi. Posle greške u odbrani Meksika Van Persi je previše oklevao, potom i dao nedovoljno dobru loptu Robenu. On se nekako snašao i sačuvao loptu, a dvojica odbrambenih fudbalera startovali su na njega. Međutim, sudija nije pokazao na belu tačku, iako se činilo da je penal čist (što se ne bi moglo reći za onaj u finišu meča).

Pre tog detalja Meksiko je bio superioran i imao je nekoliko odličnih prilika za gol. Prva je bila u 17. minutu – počelo je lošom procenom Martinsa Indija, koja je stvorila priliku Meksiku. Lopta je došla do Erere, koji se namestio i šutirao po zemlji, tik pored gola. Tri minuta kasnije videli smo nesporazum u odbrani Holandije - Silesen je bespotrebno izleteo, ali Vlar u poslednjem trenutku reaguje ispred Erere. Štoper Holandije visoko je podigao nogu i dokačio Ereru, ali sudija Proensa nije svirao penal.Na tri minuta do poluvremena Meksiko je stvorio novu šansu – Dos Santos je iskosa sa desne strane šutirao snažno, ali je Silesen odbranio.

Ono što nije tada, Dos Santos je učinio u 48. minutu – primio je loptu na grudi na oko 25 metara od gola i šutirao je snažno levom nogom između dvojice rivala, a lopta je završila u donjem levom uglu Silesenovog gola.Posle datog gola Meksiko se povlači, a Holandija konačno počinje da igra sa više energije. Roben se rastrčao, u igru je ušao Depaj, ali ključni potez Van Gal je povukao izvođenjem Van Persija i uvođenjem Huntelara.

Roben je još jednom tražio penal, nije ga dobio, ali je izvršio dodatni pritisak na arbitra Proensu. U međuvremenu je Holandija bila nadomak izjednačenja – Roben je izveo korner sa desne strane, a De Frejov udarac iz neposredne blizine brani Očoa, koji prosleđuje loptu do stative.
Ponovo je golman Meksika zablistao u 74. minutu – Roben se stuštio po desnoj strani i prošao Markesa, šutirao je desnom nogom, a njegov udarac odbranio je Očoa.Kada je delovalo da su naleti Holanđana utihnuli i da su na izmaku snage, usledilo je izjednačenje – Huntelar je posle kornera glavom vratio loptu na ivicu šesnaesterca, a tu ju je sačekao Snajder i ’punom’ je zakucao u mrežu.

Činilo se da ćemo ponovo gledati produžetke, ali u 94. minutu Roben ponovo prolazi po desnoj strani, Markes je ispružio nogu, a Roben je pao. Treći put je završio na zemlji u šesnaestercu, a sada je Proensa svirao penal, iako je utisak da jedanaesterca nije bilo. Odgovornost je preuzeo Huntelar, koji pogađa donji desni ugao Očoinog gola. Vremena za povratak Meksika nije bilo i Holandija je prošla u četvrtfinale.

Holandija - Meksiko 2:1 (0:0)
Snajder 88, Huntelar 90+4 (pen) - Dos Santos 48

Holandija: Silesen, De Frej, Vlar, Blind, Verhag (Depaj 56), Kujt, Vajnaldum, De Jong (Martins Indi 9), Snajder, Roben, Van Persi (Huntelar 76).

Meksiko: Očoa, Rodriges, Markes, Moreno (Rejes 46), Salsido, Agilar, Lajun, Guardado, Erera, Peralta (Ernandes 75), Dos Santos (Akino 61).

Izvor:B 92

This content has been locked. You can no longer post any comment.