Trenutno se nalazite na strani: Vesti Sport KG sport (VIDEO) Ćapin: Uvek će prednost imati Radnički sa svojom ponudom
 
 

Ćapin: Uvek će prednost imati Radnički sa svojom ponudom

Najkorisniji košarkaš ABA Lige, najbolji strelac i asistent iste, košarkaški "Magelan" koji je stasavao van Srbije,

a njoj se vratio taman na vreme da bude lider sjajne generacije Radničkog iz Kragujevca koja se nalazi na domak istorijskog plasmana na fajnal-for regionalnog takmičenja. O sjajnoj sezoni u dresu Radničkog, ciljevima tog kluba u završnici sezone, neuspehu na završnom turniru "Kupa Radivoja Koraća", ali i mogućnosti da se jednoga dana vrati u klub u kom je prohodao, za "Sportske.net", govori Aleksandar Ćapin

Momak koji je zahvaljujući košarkaškom umeću proputovao Evropu uzduž i popreko tekuću sezonu provodi u "srcu" Šumadije gde je dospeo spletom okolnosti. Rođeni Sarajlija košarkaški je "prohodao" u Partizanu ali je interesantno da do tekuće sezone nije imao priliku da zaigra ni za jedan klub u Srbiji.

Aleksandar Ćapin rođen je 6. oktobra 1982. a sudbina je htela da, baš nakon svog tridesetog rođendana, stigne u prvu prestonicu Srbije i pomogne timu Miroslava Nikolića da se digne iz pepela nakon očajnog starta u Regionalnoj košarkaškoj ligi. Iako priznaje da se nije nadao povratku u Srbiju, ne krije da se sa Radničkim lako dogovorio kada je dobio ponudu da obuče dres kluba iz "srca" Šumadije.

"Bio sam bez kluba u tom trenutku."

"Neke opcije koje sam čekao iz inostranstva nisu se realizovale i jednostavno, splet okolnosti, Radnički je krenuo loše sa tri poraza, zvali su agenta, i bio sam im interesantan među opcijama koje su tražili na tržištu pa smo se brzo dogovorili", počinje priču lider Kragujevačkog tima.

Iako nije imao iskustvo igranja za bilo koji srpski klub u seniorskoj konkurenciji, Aleksandar Ćapin priznao nam je da je u Radničkom video prostor za ostvarivanje ličnih i klupskih aspiracija i da je upravo zbog toga prihvatio poziv Miroslava Nikolića.

"Bilo mi je neobično jer mi je ovo prva seniorska sezona u zemlji. Mislio sam, kako sam krenuo u inostranstvu, da ću tamo i završiti karijeru. Ali nikad ne znaš gde te put navede. Nisam imao predrasude iako sam prvi put u Kragujevcu, a sve što sam znao je da me trener Nikolić želi. Gledajući prve tri utakmice video sam da ima prostora da pomognem timu na pravi način kako bi se vratio gde mu je mesto, a samim tim i sebi", priznaje Ćapin.

Radnički je pred početak sezone zacrtao sebi borbu za mesto koje vodi u Evropu, što će reći, plasman među prvih šest ekipa. Sezona nije krenula po planu jer su upisani porazi od Olimpije (71:65), Cedevite (86:68) i Igokee (78:73). Iskusni plejmejker stigao je u pravi čas pošto je od njegovog dolaska u klub krenula serija Radničkog koja je taj klub na pet kola do kraja dovela u poziciju da se bori za plasman na fajnal-for ABA lige.

Ipak, Aleksandar Ćapin i dalje stoji čvrsto na zemlji i smatra da Radnički i dalje mora da se fokusira na ono što je zacrtano na startu sezone.

"Ta tri poraza su nas realno udaljila od prvog mesta koje smo sada mogli da delimo sa Igokeom. Nema razloga da žalim i da mislim da li je trebalo ranije da dođem. Takav je bio splet okolnosti, tako se sve izdešavalo i mi te poraze sada moramo da vraćamo pobedama ukoliko želimo da dođemo tamo gde želimo da budemo. Dosta ljudi nas vidi na fajnal-foru ali mi pokušavamo da spustimo loptu jer je nama primarni cilj bio da se obezbedi Evropa za sledeću godinu, da se bude među prvih šest ekipa, a ako nam se poklope kockice pucaćemo na najviše, na plasman na fajnal-for. Ipak, idemo korak po korak. Bio bih preserećan da budemo među prvih šest i da ostvarimo primarni cilj, jer smo krenuli iz minus tri, a kada se gleda nivo takmičenja i kolika je izjednačenost lige, jedan poraz te udaljava od željenog cilja, a pobeda samo produžava bitku za biti ili ne biti. Mi smo startovali sa tri poraza i to je nešto što kroz čitavu sezonu pokušavamo da anuliramo i vratimo što nije lako jer se susrećemo sa podjednako kvalitetnim timovima kao što smo mi", ističe Ćapin.

Iako se Radnički našao u odličnoj poziciji da sjajne igre materijalizuje plasmanom na završni turnir ABA Lige, plejmejker Kragujevčana smatra da se u predstojećih pet kola svašta može izdešavati te da čak ni Igokea ne može da garantuje za svoje mesto u ligi.

"Ako se uzme u obzir način na koji se na kraju sezone računa učinak, mi smo ispod Partizana, odnosno na petoj poziciji i lako možemo da skliznemo na šestu, sedmu sa eventualnim porazima u narednim kolima. Praktično imamo osećaj nestabilnosti, ali čitava liga je takva. Niko nije ustaljen na nekoj poziciji da može da se oseća sigurnim osim Igokee koja je odskočila, ali ni oni ne mogu da garantuju da će završiti na poziciji na kojoj su sada. Oni će, verovatno, završiti na fajnal-foru ali da li će završiti na prvoj poziciji to je teško reći jer Zvezda čeka svaki njihov kiks. U tome je i draž čitave lige", kaže Ćapin i okreće se ka onome što očekuje Radnički.

"Đavoli" u ponedeljak gostuju u Širokom Brijegu ekipi Širokog koja se nalazi na samom dnu tabele.

Nakon toga Radnički dočekuje Budućnost pa putuje u Hrvatsku na dva teška gostovanja Zadru i Splitu, a šlag na tortu biće rimejk polufinala "Kupa Radivoja Koraća" kada 23. marta u "Jezero" bude stigla Crvena zvezda Telekom.

"Mi uvek prvi sledeći meč doživljavamo kao najvažniji. Kiks uvek može da se desi, to nije nerealno, pogotovu u ovako izjednačenoj Jadranskoj ligi, ali mi svakako idemo da dobijemo Široki. Radi se o jako kvalitetnoj ekipi i ne znam kako će se odvijati taj meč. Nadam se pozitivnom ishodu, ali gostujemo ekipi koja se pojačala nakon odlaska Darka Planinića, jako su nezgodni, što potvrđuje činjenica da su upravo Cibonu namučili. Vodili su sa 12 razlike na par minuta do kraja, a onda su nesrećno izgubili. Svakako je reč o još jednoj kvalitetnoj ekipi gde idemo sa ciljem da pobedimo. Nakon toga nam dolaze teški mečevi protiv Budućnosti, pa nezgodna gostovanja Zadru i Splitu. Kada se pogleda, naša tri gostovanja su protiv ekipa koje imaju sedam pobeda i bore se za opstanak u ligi. Možemo da očekujemo da će tim koji se bori da opstane da grize jako da dobije utakmicu. Na nama je da odgovorimo adekvatno, istom željom, da mi dođemo do naših ciljeva. To su najteže utakmice, protiv timova koji se bore za opsatanak jer će njihovi igrači sve dati da ostanu u ligi a mi, sa druge strane, moramo da idemo ka našim ciljevima."

Kako je sezona odmicala Aleksandar Ćapin je bivao sve bolji o čemu svedoče i četri titule najkorisnijeg igrača, u 16, 17. (zajedno sa Trejvisom), 18. i 21. kolu ABA Lige. Kada se tome doda konstantno dobar učinak na svakoj utakmici, dolazi se do podatka da je Aleksandar Ćapin najkorisniji igrač lige, najbolji strelac i asistent, a sve to sa tri utakmice manje od onih koji ga prate jer je tek u četvrtom kolu stigao u Kragujevac. Svoj učinak doživljava kao logičan sled stvari jer je jedan od najiskusnijih u ligi o čemu svedoči i spisak klubova za koje je nastupa širom Evrope.

"Ima mnogo kvalitetnih igrača u ABA ligi ali i ja imam jako bogato iskustvo igranja u inostranstvu u mnogo kvalitetnijim ligama od ABA lige i igrača protiv kojih sada igram. Bez ikakvog potcenjivanja, ali ja sam već imao i boljih sezona od ove. Želeo sam kao i u svakom klubu da se nametnem, da budem među liderima i nosiocima igre jer je to moj način igranja. Bolje funkcionišem kada sam u prvom planu nego kada moram samo da odrađujem zadatke. Jednostavno, takva mi je i priroda, a kockice su se poklopile pa sam uz naporan rad došao u položaj u kome sam sada", ističe Ćapin.

Iako se u ABA Ligi nalazi u sjajnom položaju, Radnički je na završnom turniru "Kupa Radivoja Koraća" pomalo razočarao ispavši u polufinalu od Crvene zvezde Telekom, lakše no što je bilo ko mogao da pretpostavi. O tom neuspehu, ali i o svemu onome što se u finalu izdešavalo svoje viđenje dao nam je i najbolji igrač Radničkog.

"U četvrtfinalu smo se sastali sa Metalcem i želeli smo da odmorimo igrače uključujući i mene, a naši mladi igrači su došli do izražaja. Tu je na sebe skrenuo pažnju i mladi Miljenović za koga verujem da je jedan od naših najtalentovanijih mladih igrača, koji će sigurno u narednim sezonama da pokaže svoj kvalitet i verujem da će biti nosilac igre Radničkog u narednim godinama. S te strane smo napravili dobar potez, a onda smo ušli u utakmicu sa Zvezdom sa velikim očekivanjima, nadajući se pobedi, kao i čitav grad, a nije bilo nerealno očekivati tako nešto jer smo približnih kvaliteta kao i Zvezda. Oni imaju više igrača u rotaciji od nas, a mi u toj utakmici nismo napadali na pravi način i nismo branili njihovog ključnog igrača na način na koji je trebalo. Odgovornost za to je podjednaka, kako stručnog štaba tako i nas. Ne može se reći da smo bili iznenađeni ali mi smo šuterska ekipa a nismo uhvatili ritam šuta i tog dana se stvorio splet okolnosti gde nismo funkcionisali onako kako to stalno činimo. Nismo crpli energiju iz stvari iz kojih to obično radimo. Nismo adekvatno napadali kao tim i generalno smo podbacili. Sa druge strane, meni je drago da se tako nešto desilo jer smo već bili zaredili sa pobedama, a ujedno smo pravili greške koje se toliko ne vide kad pobeđuješ, sve dok te ne sačeka kvalitetniji tim i naplati ti te iste greške. Nakon tog poraza smo dosta analizirali i timske i individualne greške i shvatili kako je trebalo da igramo da bi savladali Zvezdu što su od nas svi očekivali. Sve je na kraju ispalo dobro, reakcija je preneta na sledeću utakmicu na kojoj smo uspeli da se saberemo kao tim i u triler utakmici sa Cibonom dođemo do jako, jako bitnih bodova. To nas je ostavilo u vrhu tabele i dovelo korak bliže ostvarenju naših primarnih ciljeva", iskren je plej Radničkog.

Vrlo brzo uslediće i početak Superlige i mogućnost da Radnički ispravi ono što se dogodilo na "Kupu Radivoja Koraća". Aleksandar Ćapin do sada nije imao prilike da igra u završnici domaćeg šampionata ali je nakon viđenog na završnici Kupa ubeđen da će se igrati sjajna košarka u Superligi. Cilj Radničkog biće da se obezbedi mesto u ABA Ligi, a da se na trofej juriša ukoliko se ukaže prilika.

"Vojvodina i Mega Vizura nisu toliko slabije ekipe od ove tri koje nastupaju na Jadranu. Možda samo na papiru, ali igrom ne. U svakom slučaju, biće interesantna Superliga. Iako nisam igrao ovde, saigrači koji bolje poznaju situaciju kažu da je odnos snaga ujednačen i da će biti jako neizvesno. Tu je i Metalac koji je igrao Kup Radivoja Koraća bez dva možda najbolja igrača, ali velika razlika koju smo ostvarili protiv njega nije realni pokazatelj snaga na terenu. I nama se dogodilo da dobijemo Krku 25 razlike a mi nismo toliko kvalitetniji tim. Splet okolnosti nekada bude takav tako da velike rezultatske razlike nisu garant razlika u kvalitetu. Na nama je da se izborimo minimum za učešće u Jadranskoj ligi ali pucamo na sam vrh. Ako uđemo u završnicu onda su i sve karte otvorene i ne sumnjam da će biti dobrih utakmica", ističe Ćapin.

Kako se tokom predstojećeg leta u Sloveniji održava i Evrobasket, Aleksandra smo pitali da li se nada pozivu Božidara Maljkovića.

"Ja sam naturalizovani igrač, a poznato je da u slovenačkoj reprezentaciji može biti samo jedan. I ranije sam imao mnogo dobrih sezona ali se nisam našao u reprezentaciji. U Sloveniji to funkcioniše tako što se gleda na kojoj poziciji nedostaje kvalitetan igrač. Na Božidaru Maljkoviću je da vidi koja pozicija je ta na kojoj naturalizovanim igračem treba popuniti rupe. Prednost dajem Mirzi Begiću jer je nakon penzionisanja Raše Nesterovića i povrede Brezeca centarska linija najkritičnija. Begić je igrač koji nastupa u Real Madridu i nije ništa manje kvalitetan od mene. Prednost dajem njemu jer verujem da ta pozicija nedostaje u reprezentaciji, a na Boži Maljkoviću je da odluči. Opet, na mojoj poziciji imamo Gorana Dragića koji igra na jako visokom nivou u NBA ligi, izvrstan plejmejker i mlad igrač koji prethodnih godina vuče reprezentaciju. Pored njega, tu je standardni Lakovič koji u poslednjih deset godina igra u reprezentaciji i jedan je od njenih nosilaca i Beno Udrih koji je najavio da će igrati ove godine. To su trojica vrhunskih igrača na mojoj poziciji. Samo gledam realno da prednost treba dati Begiću iz pomenutih razloga."

U razgovoru smo se još jednom vratili na Radnički i ABA Ligu da bismo pitali Aleksandra šta misli o tome da završni turnir regionalnog takmičenja bude organizovan u "srcu" Šumadije. Iako priznaje da bi to bila sjajna ideja, Ćapin strahuje da bi nemile scene iz finala "Kupa Radivoja Koraća" mogle da utiču negativno na stav čelnika Regionalnog takmičenja.

"Koliko sam ja shvatio, Kragujevac kao grad bi voleo da preuzme organizaciju što je nešto što ja podržavam i svakako da bi bilo prelepo. Kragujevac ima taj sportski duh i želju za organizacijom tako velikog događaja. Mislim da će ono što se izdešavalo na Kupu svakako loše uticati na konačnu odluku čelnika Lige, iako se nadam da će uspeti da shvate da sve ono nije bilo samo do grada kao i da će greške u organizaciji uticati na to da se povede više računa ako Kragujevac bude domaćin fajnal-fora. Verujem da će sve proteći u najboljem redu ukoliko organizacija bude dodeljena Kragujevcu. Nebitno je hoćemo li mi biti na fajnal-foru ili ne, grad Kragujevac bi voleo da dobije organizaciju i nema spora da građani i ova regija zaslužuju da se takav događaj održi u "Jezeru", naročito što je Kragujevac jedan od toplih domaćina koji dočekuje protivničke ekipe širom otvorenih ruku. Pokazao se kao jedan od najboljih domaćina u ligi. Ne vidim razlog da ne dobije domaćinstvo, osim tog, ponavljam, događaja koji izašao u svet i preneo lošu sliku o Kragujevcu, iako on to ne zaslužuje. Sa druge strane, jako je teško iskontrolisati toliku gomilu navijača, pa ostaje žal što se sve to izdešavalo ali verujem da se sve te greške ne bi ponovile ako se fajnal-for bude organizovao u Kragujevcu", kazao je Ćapin.

Za kraj razgovora ostavili smo dva važna pitanja koja se tiču podrške koji Radnički ima od strane popularnih "Đavola" i planova koje Ćapin ima za budućnost.

"Prijatno sam iznenađen kako se sve odvija jer cene naš trud. Svako voli pobede i to je nešto što mi želimo njima da priredimo. Navijači nas podržavaju, nose nas, došli su na dva jako teška gostovanja za koja nisam siguran da bi dobili da oni nisu bili tu. Našli su nam se u momentima kada je bilo najteže, na utakmicama koje su lako mogle da odu u drugom smeru, a ono su bili uz nas i podigli nam elan i žeju da se ne obrukamo pred njima i da podarimo pobedu. Srećan sam što imamo takve navijače."

Iako je rano da se razgovara o tome gde vidi sebe u budućnosti, Aleksandar Ćapin već sada zna da će prednost imati Radnički sa svojom ponudom.

"Rano je da se razgovara o tome u trenutku kada nas čeka najvažniji deo sezone. Misli su mi vezane za ostvarenje što boljih uspeha na klupskom i individualnom planu, a to će biti slatke brige kada na leto dođe vreme da vidimo na čemu smo. Uvek će prednost imati Radnički sa svojom ponudom, a posle ćemo da vidimo gde nas put vodi, što klub, što mene."

Neizbežno pitanje ticalo se mogućnosti da jednog dana Ćapin ponovo obuče dres Partizana, a plej Radničkog nije je odbacio.

"Kao što sam rekao, nisam ni mislio da ću imati prilike da se vratim u Srbiju i ovde da igram jer sam verovao da ću karijeru završiti u inostranstvu. Ne znam gde put može da me nanese u narednim godinama tako da ne bih mogao da kažem ništa određeno. Partizan ima mesto u mom srcu jer je to klub u kome sam "prohodao" i to je nešto što se ne zaboravlja, ali nisam obećao ni sebi ni javnosti da bih voleo karijeru da završim u tom klubu. Pored toga, Partizan je koncipiran tako da se oslanja na mlađe igrače i na razvoj tima i možda sam u celoj toj priči ja gotov proizvod. Ja se nisam u Partizanu afirmisao kao što je to Rakočević uradio u Zvezdi, pa je sada došao da kao iskusan povuče ekipu. Ja sam se ostvario u inostranstvu ali to ne isključuje mogućnost da jednog dana zaigram za Partizan" konstatovao je za kraj razgovora Aleksandar Ćapin.

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.