Trenutno se nalazite na strani: Vesti Sport Košarka Ivković odlazi: Vreme je za mlade
 
 

Ivković odlazi: Vreme je za mlade

Dušan Ivković saopštio je da se povlači sa mesta selektora Srbije, nakon što je sa reprezentacijom ostvario cilj i plasirao se na Svetsko prvenstvo 2014.

Ivković je od 2008. bio selektor "Orlova", vodio ih je na tri Evropska i jednom Svetskom prvenstvu, a najveći uspeh bilo je srebro sa Evrobasketa 2009. u Poljskoj.

"Dogovor je bio do kraja EP, moj deo sam ispunio. Biću uvek tu ako zatrebam, ali došlo je vreme da se preuzme neko mlađi. Ako me neko bude pitao, imaću kvalitetne predloge", rekao je Ivković.

Pre dve godine u Litvaniji Srbija je bila sedma, dok je na Mundobasketu u Turskoj 2010. zauzela četvrto mesto. Srbija je u Sloveniji bila takođe sedma, čime je izborila mesto na SP u Španiji sledeće godine.

"Zadovoljan sam što su igraci u dobrom raspoloženju otišli iz Ljubljane. Ovo Evropsko prvenstvo je iskustvo koje će im mnogo koristiti. Naš mladi tim je imao strahovito mnogo oscilacija. Prvi pad bio protiv Makedonije, prouzrokovan euforijom i teškim prijemom informacija, dok je Španija mogla da nas samelje da je htela, verovatno jer smo je jedini pobeđivali ranije", istakao je Ivković u Evrobasketu u Sloveniji.

Što se tice igrača, Ivković je pohvalio učinak mladih Bogdana Bogdanovića i Nikole Kalinića, te požrtvovanje Stefana Markovića i naravno kapitena Nenada Krstića.

"Marković mi je rekao da nikakav ugovor (još nema klub) ne može da bude veći od zadovoljstva igranja za Srbiju. Kalinić i Bogdanović su nadoknadili naš najveći nedostatak iz 2012, manjak vrhunskih atletskih sposobnosti. Kalinić je beskompromisan igrač. Krstić se ponašao kapitenski, nije propustio ni jedan trening, a na utakmicama je preuzimao najveći teret, boreći se sa suženim odbranama", istakao je Ivković koji je blagu kritiku imao samo na račun dva igrača.

"Raško Katić i Vladimir Štimac su pravili previše grešaka, ali su ipak zadovoljili", dodao je Ivković.

Prethodno, tokom izuzetno uspešne karijere Ivković je kao selektor Jugoslavije osvojio tri titule prvaka Evrope (1989, 1991, 1995), titulu prvaka sveta (1990) i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Ko će naslediti Dušana Dudu Ivkovića na mestu selektora Srbije? Koga bi vi želeli da vidite na kormilu košarkaške reprezentacije, koja je bila najmlađa selekcija na Evrobasketu?

 

IZVOR. B92 | AK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži