Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Evo zašto imate podočnjake
 
 

Evo zašto imate podočnjake

Podočnjaci nisu isključivo znak umora i neispavanosti, već mogu da ukazuju i na mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme.

Manjak sna, ludi noćni provod i umor jesu odlična podloga za stvaranje tamnih kolutova oko očiju, ali nisu to jedini razlozi zbog kojih oni nastaju. No, podočnjaci mogu da budu znak da bolujete od mnogo većih zdravstvenih problema, a u tom slučaju vam nisu potrebne kesice čaja, hladne kašike ili komadići krastavca na očima, već vam treba stručna lekarska pomoć.

Evo koje sve zdravstveni problemi mogu da stvore podočnjake oko vaših očiju.

HORMONSKA NERAVNOTEŽA

Tokom PMS-a hormoni divljaju što izaziva zadržavanje vode u telu, probleme sa spavanjem i tamne podočnjake. Upravo se zbog toga nedelju dana pre menstruacije preporučuje izbegavanje slanih namirnica i ugljenih hidrata koji zadržavaju vodu.

Trebalo bi da pijete zeleni čaj koji deluje kao antioksidans i podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, ali i ulje jagorčevine koje reguliše hormone. Isto tako, ne bi bilo loše da vam lekar da uput da testirate hormone štitne žlezde.

PROBLEMI S BUBREZIMA

Ljudi koji imaju probleme s bubrezima obično imaju natečene prste i tamne podočnjake. Ukoliko ne možete da skinete prsten s ruke koji vam je do skoro bio čak i velik ili ste primetili da vam oči izgledaju kao da niste spavali 48 sati, razmislite o tome da posetite doktora i proverite funkciju bubrega.

ALERGIJE NA HRANU

Osim što mogu biti posledica bolesti bubrega, podočnjake mogu da prouzrokuju i alergije na hranu. Među najčešćim krivcima su netolerancija na laktozu i gluten, ali i alergije na voće i povrće koje je tretirano pesticidima.
Alergije na hranu se lako zamaskiraju pa ih je teško otkriti, ali ako tamni podočnjaci ne prolaze, najbolje da se javite lekaru. One opterećuju jetru i mogu ozbiljno da naruše zdravlje.

ZAČEPLJEN NOS

Problemi sa sinusima stvaraju pritisak na krvne sudove koji se protežu od očiju prema nosu i tako povećavaju rizik od podočnjaka. Preporučuje se da pokušate sa inhalacijom kako bi odčepili nos i uspostavili pravilnu cirkulaciju.

Izvor:allwomenstalk.com

Foto: PublicDomainPictures

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži